Monday, October 16, 2006

**Θερμοκρασίες σε Εξωπλανήτες

Για πρώτη φορά έγιναν μετρήσεις των θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας σε εξωπλανήτες - πλανήτες δηλαδή εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

Ο Καθηγητής Αστρονομίας Joseph Harrington του Πανεπιστημίου UCF (University of Central Florida), και ο Καθηγητής Brad M. Hansen του UCLA (University of California at Los Angeles), μαζί με τις ερευνητικές τους ομάδες ήταν οι πρώτοι που μέτρησαν διακριτές ημερίσιες και νυχτερινές θερμοκρασίες σε εξωπλανήτες.


Χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, οι Επιστήμονες μέτρησαν το υπέρυθρο φως που ακτινοβολείται από τον πλανήτη Upsilon Andromedae b σε πέντε διαφορετικά σημεία της τροχιάς του.
O πλανήτης αυτός κινείται γύρω από τον Upsilon Andromedae - δηλαδή ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 263 τρις. μιλίων από τη Γη, στον αστερισμό της Ανδρομέδας.Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο Συνέδριο για τις Πλανητικές Επιστήμες της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Pasadena της California.
Η εργασία τους δημοσιεύεται στο Science Express αυτής της εβδομαδας - από όπου και το παρακάτω απόσπασμα


The Phase-Dependent Infrared Brightness of the Extrasolar Planet Upsilon Andromeda b

The star Upsilon Andromeda is orbited by three known planets (1), the innermost of which has an orbital period of 4.617 days and a mass at least 0.69 that of Jupiter. This planet is close enough to its host star that the radiation it absorbs overwhelms its internal heat losses. Here we present the 24-µm light curve of this system, obtained with the Spitzer Space Telescope. It shows a clear variation in phase with the orbital motion of the innermost planet. This is the first demonstration that such planets possess distinct hot substellar (day) and cold antistellar (night) faces.

Οι μετρήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις καιρικές συνθήκες σε πλανήτες που έχουν μικρή τροχιά και κινούνται πολύ κοντά στο Άστρο τους. Επίσης, οι παρατηρήσεις αυτές θα βοηθήσουν να εξετασθεί υπό άλλο πρίσμα και η γήινη μετεωρολογία, και να κατανοήσουμε τις καιρικές συνθήκες στους πλανήτες γενικότερα.

Ήδη τα αποτελέσματα που προέκυψαν έρχονται σε σύγκρουση με τις καθιερωμένες αντιλήψεις σχετικά με τις θερμοκρασίες στους εξωπλανήτες.
Ως τώρα υπήρχαν αρκετά μοντέλα που προέβλεπαν ότι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν ενέργεια από την πλευρά της ημέρας στην πλευρά της νύχτας. Ωστόσο οι τωρινές μετρήσεις δείχνουν σε άμεση επανακτινοβολία της ενέργειας, με ελάχιστη μεταφορά.
Επίσης η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα είναι πολύ μεγάλη, κάτι που ενισχύει την θεωρία της άμεσης
επανακτινοβολίας.

Το γιατί ο συγκεκριμένος πλανήτης δεν ακολουθεί τα ισχύοντα μοντέλα, είναι προφανώς ένα νέο και συναρπαστικό θέμα προς μελέτη για τους Επιστήμονες.

Το ερώτημα βέβαια στο οποίο καταλήγουμε πάντα είναι αν έχουμε ελπίδες να βρεθεί πλανήτης με θερμοκρασίες παρόμοιες με της Γης. Η (μη επανδρωμενη) αποστολή Kepler της NASA, σχεδιασμένη για το 2008, θα συλλέξει στοιχεία ακριβώς για τέτοιους πλανήτες.


1 comment:

Anonymous said...

Διαβαζοντας το post σου έννιωσα κατ΄ αρχή πόσο μακρυά είμαστε απο το να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το χωρόχρονο που μας τυλίγει και το χειρότερο θυμήθηκα πόσα βαρύδια έχουμε να μας τραβάνε πίσω αντί να μας ωθούν μπροστά, είναι σαν να ζουμε σε ένα κόσμο πολλάπλων ταχυτήτων που δυστυχώς ή όπισθεν κερδίζει ... τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Συγνώμη να ξέφυγα!!!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.