Wednesday, August 09, 2017

12 Αυγούστου: Περσείδες #meteors

{*το κλασικό παλιό ποστ με τις απαραίτητες  προσαρμογές}
MIKE BLAKE / REUTERS


Στις 12 Αυγούστου λοιπόν το καθιερωμένο ραντεβού με *τους* Περσείδες, με ένα περιθώριο μια μέρα πριν και μετά, που θα μπορούμε πάλι να απολαύσουμε σε μεγάλο βαθμό το θέαμα.
Παρατηρήσεις έχουν ήδη καταγραφεί από τις 30 Ιουλίου
, αν και ελάχιστες ακόμα.
Επίσης, σχετικές φωτογραφίες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα εδώ (space.com)

Για φέτος η Σελήνη θα δημιουργήσει κάποιο σχετικό θόρυβο, καθώς θα είναι αρκετά λαμπρή. Ωστόσο έχουμε σοβαρές ελπίδες να απολαύσουμε το θέαμα, φτάνοντας στους 40-50 ανά ώρα - ρυθμός βέβαια αρκετά μακρυά από το περσινό ως και  150/ώρα.
Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μάς εμποδίζει από το να ξεκινήσουμε ακόμα κι από τώρα την προσπάθεια, κι ίσως με λίγη καλή τύχη εντοπίσουμε κάποιον διάττοντα.


Τα εγκυκλοπαιδικά τώρα: Οι Περσείδες είναι από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων, που ξεκινάει από τα μέσα Ιουλίου και το αποκορύφωμα είναι στις 11/12 Αυγούστου.

Ονομάζονται έτσι γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα (στον οποίο βρίσκεται και ο SN 2006gy) αλλά φυσικά είναι ορατοί σε ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό.

Οφείλονται στην ουρά του Κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος ανακαλυφθηκε ανεξάρτητα από τους Lewis Swift και Horace Parnell Tuttle τον Ιούλιο του 1862.

Ο ίδιος ο κομήτης βρίσκεται αρκετά μακρυά μας, αλλά υπήρχε κάποτε η αντίληψη ότι θα μπορούσε να συγκρουστεί με την Γη ή την Σελήνη, το 2126.
Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές σε ακριβείς ημερομηνίες, όπως πχ 14 Αυγούστου - και αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία για mass mail με τίτλο "κομήτης σαν αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους θα πέσει στην Γη παραμονή Δεκαπενταύγουστου".
(Το πρώτο τμήμα είναι αλήθεια,γιατί η διάμετρος του Swift-Tuttle είναι όντως 9.7 χλμ, της τάξης δηλαδή του αντικειμένου που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σώμα που περνάει επαναλαμβανόμενα κοντά από την Γη, με περίοδο 130 έτη.)

Τελικά με νέους υπολογισμούς ο αστρονόμος Brian Marsden απέδειξε ότι το 3044 θα έχουμε ένα near miss, καθώς ο κομήτης θα περάσει ακριβώς a million miles away (Rory forever).

Την παρατήρηση πάντως ότι οι Περσείδες οφείλονται στην ουρά του Swift-Tuttle έκανε πρώτος ο Giovanni Schiaparelli, το 1867.

Τώρα, λόγω της τροχιάς του κομήτη, ευνοείται το βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Πότε;
Από τις 9 το βράδυ Παρασκευής 11 προς Σάββατο 12/8 τοπική ώρα (δηλαδή όπου βρίσκεται ο καθένας) θα ξεκινήσει το φαινόμενο να είναι ορατό, ενώ μετά τα μεσάνυχτα θα παρατηρούνται με μεγαλύτερες συχνότητες. 
Γύρω στη 1 τα ξημερώματα οι συνθήκες αρχίζουν και γίνονται ιδανικές.

Ο Γερμανός Αστρονόμος Eduard Heis ήταν ο πρώτος που έκανε την καταμέτρηση το 1839 και κατέγραψε έως 160 μετεωρίτες/ώρα.
Σχετικές αναφορές πάντως υπάρχουν από το 36 μ.Χ. ενώ ήταν γνωστοί και με το ποιητικό όνομα Tears of St. Lawrence.


Image Credit: NASA/Nathalie Dautel (2001)

και.. I wish a falling star could fall forever

p.s. το ξανασήκωσα μια που είναι επίκαιρο, και να διευκρινίσω ότι το τηλεσκόπιο όχι απλά δεν χρειάζεται αλλά καλύτερα να το αποφύγουμε - για δυο λόγους:
1) θα έχουμε πιο περιορισμένο οπτικό πεδίο, ενώ εμείς θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο
2) υπάρχει το κλασσικό, να χαζέψουμε και να "κολλήσουμε" σε κάτι θεαματικό -όπως πχ ο Δίας προς τα νοτιοδυτικά- και να χάσουμε μετεωρίτες:)
Τα κυάλια αντίθετα μπορεί να βοηθήσουν, πάντως δεν είναι το βασικό.
Βασικό είναι σε λίγη ώρα να βρίσκεται κανείς κάπου σκοτεινά όσο γίνεται, με όσο δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο και χωρίς πολλά κτίρια κλπ τριγύρω.
Κατά τα άλλα, καλή παρατήρηση!


update
είδα ήδη (λίγο πριν τα μεσάνυχτα) 4 και μάλιστα 2 ιδιαίτερα εντυπωσιακούς!

***LINKS

Οι φωτογραφίες κλπ είναι κυρίως για μετά το σόου, αφού το έχουμε απολαύσει.
Μην ξεχνάμε όμως ότι πάνω από όλα το μπλογκ αυτό αγαπάει την Μουσική, οπότε τι πιο ιδανικό από το να ακούσουμε το cosmic song:
Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να πετύχετε τον ήχο κατευθείαν από το Διάστημα, όπως αναμεταδίδεται εδώ από το MSFC meteor radar.

Αυτό που θα ακούσετε είναι κάτι τέτοιο:
**Και αν κάποιος θέλει να διαβάσει για την "άλλη όψη", και το κατά πόσο η Επιστήμη καταστρέφει την μαγεία τέτοιων φαινομένων, παραπέμπω στο "Μαύρο όχι άλλο κάρβουνο". Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο.

**Social Media
Τέλος, για όσους θέλουν να έχουν και online παρακολούθηση, στο twitter υπάρχει η σχετική κουβέντα με χρήση τού #Meteowatch.**Και αν φαίνεται ενίοτε [υπερβολική]  *απελπισμένη, πια*  η επιμονή μου στον σωστό τονισμό, στην σωστή ορθογραφία και το γένος των καημένων των διαττόντων.. απλά αναρωτηθείτε αν έχει περισσότερη αξία να γνωρίζει κανείς πραγματικά για τι ακριβώς μιλάει, κι όχι μια απλή περιγραφή που "βγαίνει από τα συμφραζόμενα". 

Την μαγεία λοιπόν που -εσχάτως- υμνούμε όλοι, μάς προσφέρουν κάποιοι διάττοντες αστέρες. 
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γνωρίζουμε το όνομά τους :)


23 comments:

indictos said...

Είμαι τόσο γκαντέμης που όσες φορές βρέθηκα σε ιδανικές από άποψη φωτορύπανσης συνθήκες το βράδυ των Περσείδων είχε πάντα συννεφιά.
Τέλος πάντων, φεύγω αύριο γιά Χαλκιδική να βρώ το (μικρό)τηλεσκόπιο μου και τα (μεγάλα) κιάλια μου, για καμιά βδομάδα παρατήρησης.

Και ένα τραγούδι για τις 12/8

Stars die - Porcupine tree

Καλά να περνάς

LikeToBite said...

Παρεπιμπτόντως θα είμαι και εγώ Χαλκιδική. Ελπίζω να το απολαύσω. Κι αν κάποιος καταφέρει να βγάλει φωτογραφίες πολύ θα ήθελα να τις δω.

Citronella said...

Καλά να περάσετε Χαλκιδική!
Indictos ελπίζω να αλλάξει η παράδοση φέτος.
(To τραγούδι πολύ ωραίο, αν και μόλις είδα μια φοβερή φωτογραφία με νεαρά ακόμα άστρα)

Liketobite εννοείται πως ό,τι καλό υλικό βρεθεί θα το σηκώσω.

Citronella said...

lazopolis εσείς συνήθως είστε μετά από εμάς, αν και σε αυτήν την περίπτωση έτσι και αλλιώς και 1-2 μέρες πριν ή μετά είναι πάλι αρκετά έντονο.
Εκεί που μάς τρώτε λάχανο είναι η ολική έκλειψη της Σελήνης, που θα έχετε την καλύτερη άποψη σε όλη την διάρκεια της εκλείψεως! Ενώ εμείς οι πτωχοί συγγενείς δεν θα δούμε τίποτα.
Οπότε.. καλούς Περσείδες σε όλους μας.

Indictos said...

Η γκαντεμιά φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Είμαι ήδη Θεσσαλονίκη.

Νέα μουσική πρόταση λοιπόν για τα νεαρά σου άστρα

Air - New Star In The Sky

Citronella said...

Indictos, μού φαίνεται ότι ο Murphy έβαλε το χεράκι του. Πάντως Θεσσαλονίκη το ιδανικό θα ήταν στο λιμάνι, εννοείται χωρίς φώτα (δεν κάνει κακό να ονειρεύεται κανείς).

Οι Air γενικώς είναι ωραίοι!
Στα πλαίσια της ron y salsa εποχής που διανύουμε, ταιριάζει και το "Un monton de estrellas" του Polo Montanez.

Anonymous said...

Μπορείτε να μου πείτε προς τα που πρέπει να κοιτάζει κανείς? Ανατολικά; - Ευχαριστώ - tasath

Citronella said...

Tasath, ο Περσέας βρίσκεται τώρα στα ΒΑ, οπότε κοιτώντας προς τα εκεί αυξάνουν οι πιθανότητες - και μάλιστα κι εγώ όσους είδα, προς τα εκεί τους είδα, με εξαίρεση έναν ιδιαίτερα λαμπρό που ήταν προς τα ανατολικά και ήταν θεαματικός:)
Πάλι προς τα ΒΑ (και περισσότερο προς τα Α) φαίνεται πλέον και ο Άρης (όχι βέβαια σαν την Πανσέληνο κλπ, κατά το γνωστό mail).

Θα φαίνονται αρκετές ώρες και αύριο, οπότε έχουμε άλλη μια ευκαιρία (και για αρκετές μέρες ακόμα, αλλά όχι τόσο έντονα).
Σε 1-2 ώρες λογικά πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερους.

Anonymous said...

Είδα έναν εκπληκτικό προς τα ΝΝΑ, κανέναν άλλο... Πάντως σε ευχαριστώ πολύ... - tasath

Citronella said...

Και μια που υπάρχει και μια σχετική κίνηση στο μπλογκ, να διευκρινίσω επίσης ότι λέμε "λαμπρός" "πεφταστέρι" ή "shooting star" αλλά φυσικά μιλάμε για κόκκους σκόνης πάντα.

Anonymous said...

2-3 λεπτά αφότου σου απάντησα είδα έναν εκπληκτικό με μεγάλη τροχιά στα Ανατολικά, και κατόπιν άλλον έναν ΒΑ να σβήνει σαν βεγγαλικό.. Ισως ακούγομαι σαν μικρό παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο μα έτσι νοιώθω. Τυχεροί όσοι ασχολείστε επαγγελματικά ή ως χόμπυ με τον Ουρανό. Ισως πρέπει να το σκεφτώ κι εγώ σύντομα... Απίστευτη αίσθηση!

Citronella said...

Tasath, είναι η ιδανική εποχή για να ασχοληθείς, αν και σήμερα ήδη έχει ένα δροσερότατο αεράκι.

Πιστεύω και εύχομαι να είδαμε όλοι και άλλους Περσείδες, εγώ εκτός από μερικούς ακόμα είδα και τον γαλαξία της Ανδρομέδας (απίστευτη βραδυά απόψε). Και πράγματι και η αίσθηση είναι απίστευτη, ειδικά να βλέπεις με γυμνό μάτι έναν άλλο γαλαξία..
Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε να πούμε και άλλα για τους Περσείδες.
Καλή συνέχεια!

Anonymous said...

Είδα πολούς... Τέλεια!! Υπέροχο βράδι, όμορφος ουρανός, παρότι η φωτορύπανση της Αθηνας στα Βόρεια ενοχλούσε... Το blog σου υπήρξε όμορφη έμπνευση σήμερα. Σ' ευχαριστώ και πάλι - tasath

guitarlikas said...

Καλημέραααα και από μένα! Εγώ έχω να πω πως δυστυχώς τα χασα όλα..εδώ στη θεσ/νικη..Τουλάχιστον ο κομήτης του Χάλευ σε πόσα χρόνια ξαναπερνάει?? :D

Citronella said...

Καλημέρα!! Χμ.. guitarlika, Halley κατά το 2062 μάλλον:))
Τώρα τι να πω, θα σου ευχόμουν να βρεθείς απόψε κάπου πιο σκοτεινά αλλά ακούγεται περίεργο :Ρ

Tasath να'σαι καλά, χαίρομαι που πήγε καλά τελικά η παρατήρηση!

Το μόνο μικρό κακό βέβαια είναι ότι από φωτό δεν έχουμε τίποτα ακόμα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Citronella said...

Είδαμε και χθες, όχι τόσο πολλούς αν και δεν κοιτούσα και τόσο. Για να πω την αλήθεια κοιτούσα πιο πολύ τον Δία!

indictos said...

Και φυσικά όπως κάθε χρόνο έβρεχε (ακόμα έχει συννεφιά) και δεν είδαμε τπτ.
:-(

(καλό υπόλοιπο καλοκαιριού)

Citronella said...

Κι εμείς φέτος μια από τα ίδια.. φθινοπωρινός καιρός.
Καλό Αύγουστο!

Optimus said...

Πώπω, ήμουν στις καλύτερες συνθήκες τις μέρες αιχμής για να κάτσω να απολαύσω το φαινόμενο και δεν το ήξερα. Είχα πάει στην Κρήτη (λόγω της δουλειάς μου, όχι διακοπές :P) σε ένα απόμακρο χωριό και το βράδυ είχε φοβερή ξαστεριά χωρίς τα φώτα. Πέτυχα έναν καθώς χάζευα αλλά δεν υπήρχε καν internet στο χωρίο για να τύχει να διαβάσω αυτό το post ώστε να το γνωρίσω και να κάτσω κανά δυο ώρες παραπάνω στο μπαλκόνι. Βέβαια κάτι τέτοια δεν τα γνωρίζεις απλά από το internet αλλά δεν ήμουν και τοσο "διαβασμένος" στα ...αστρικά :P Better luck next time..

Citronella said...

Να που και χωρίς το ποστ ήσουν τυχερός!
Κι εδώ ευτυχώς τελικά καθάρισε ο ουρανός και κατάφερα να δω 1-2.

Τα καλά νέα: υπάρχουν αρκετές βροχές διαττόντων όλη την χρονιά, και μάλιστα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχουμε αρκετές.

ellinida said...

Εδώ σίστα Μόλλυ την έχουμε στήσει στο μπαλκόνι και τους περιμένουμε. Κι' έχει ένα δροσερό αεράκι θαύμα!
σμούτσις μπέημπ

Optimus said...

Σαν πέρσι/πρόπερσι/παραπρόπερσι, χεχε. Είχα ένα deja vu με αυτό το reoccurring post.

Βέβαια τα πράγματα έχουμε αλλάξει, λίγο δύσκολοι καιροί για αστροπαρατηρήσεις εδώ στη Γλασκώβη που κατοικώ πια. Μια μέρα/νύχτα χωρίς σύνεφα σπάνια έχει. Όταν γυρίζω Ελλάδα κοιτάω τα αστέρια σαν χάνος!

Μάλλον θα το ρίξω σε virtual παρατηρήσεις στον υπολογιστή, χαχα.

Citronella said...

Optimus, αποζημιώνεσαι όμως με το τοπίο οπότε χαλάλι!! Καλές Γιορτές, may the 4th φυσικά!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.