Wednesday, August 22, 2007

Google Sky, Mars approach etc

Κατέβασα (ξανά, μετά το format) το Google Earth, μόνο και μόνο γιατί διάβασα κι εγώ παντού την σχετική είδηση: πλέον η Google δίνει και το Sky (από το View -> Switch to Sky).
Όμορφο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι πρωτοφανές κλπ κλπ. (Το μόνο που θυμάμαι από όσα είχε γίνει τόσος θόρυβος και πραγματικά είχα χαζέψει ήταν το RedShift Planetarium.)
A ναι, έχει και πολλές φωτό από το Hubble, συν κάποια εισαγωγικά σχόλια για όποιον θέλει να μάθει τα βασικά (αυτό σίγουρα είναι στα συν ειδικά για την μαθητιώσα νεολαία).

Πάντως, αυτός που φαίνεται με γυμνό μάτι και χωρίς charts ή καμμία άλλη γνώση και εξοπλισμό, είναι ο Δίας, με το που θα σκοτεινιάσει.
Τώρα για τον Άρη, τα έγραψα κι εγώ τα έχουν γράψει εντωμεταξύ παντού, νομίζω ότι τα διαβάσαμε περισσότερο από ό,τι το σχετικό chain-mail.
Το μόνο καινούριο είναι μια σημερινή σχετική δημοσίευση από τη NASA, μαζί με ένα διάγραμμα που δείχνει τι ακριβώς σημαίνει ότι συγκλίνουν η Γη με τον Άρη.Image: NASA


Όπως φαίνεται, το "κοντά" είναι σχετικό: κοντινότερη απόσταση τον Δεκέμβριο, που τότε πράγματι ο Άρης θα είναι το φωτεινότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό - μάλλον: φωτεινότερος από κάθε άστρο.
Αλλά και πάλι μιλάμε για κάτι δεκάδες εκατομμύρια χλμ.

Όσο για τις 27, κατά τις 3 τα ξημερώματα που ανατέλλει ο Άρης, θα βρίσκεται κοντά στον (κόκκινο γίγαντα) Aldebaran. Οπότε πράγματι θα είναι ένα όμορφο θέαμα.**Αυταπόδεικτο #xψz: this is the real thing όπως λέει το τραγούδι.
Έβγαλα αρκετές φωτογραφίες του Δία κοντά στην Σελήνη, σε διάφορα σκηνικά. Αλλά ειδικά το να χαζεύεις τον ουρανό δεν το πιάνει με τίποτα το φιλμ (ως αίσθηση).


!update
**Επειδή είδα πάρα πολλές αναζητήσεις τού Google να καταλήγουν σε αυτό το ποστ, παραθέτω και το λινκ για το "κανονικό" ποστ με τα πλήρη εγκυκλοπαιδικά στοιχεία, διαγράμματα κλπ.
4 comments:

Infrared said...

3 i ora ellados einai ayto?

se ena email diavasa oti tha fainetai kai diplasios apo to feggari

Citronella said...

3 τοπική ώρα, όπου βρίσκεσαι, οπότε ο Άρης πλησιάζει τον Ταύρο.

Το άλλο ναι, το γνωστό chain mail το οποίο λέγαμε..ξέμεινε από το 2003 που πράγματι είχε φτάσει στην κοντινότερη απόσταση, και έκτοτε κάθε χρόνο αρχές καλοκαιριού κάποιοι το ξεθάβουν και το κάνουν forward.
Φέτος βέβαια δημοσιεύτηκαν αρκετές σχετικές ανακοινώσεις, οπότε κάπως ξεκαθάρισε.
Πάντως είναι κανόνας: το 99% των chain mails που αφορούν κάτι συνταρακτικό, επείγον κλπ βρίσκονται στο γνωστό site urban legends!

Oneiros said...

Όπως δικαίως παραπονιέται ο διευθυντής του sky-map.org, το Google Earth / Sky δεν είναι κάτι καινούριο (όπως και του Google Earth / Earth Viewer είχε προηγηθεί το Worldwind, αν δεν κάνω λάθος).
Σαν εκπαιδευτικό εργαλείο πάντως είναι καταπληκτικό, και ότι πρέπει για πασατέμπο.

Citronella said...

Συμφωνώ απολύτως Όνειρε, τουλάχιστον για το sky-maps, μια που τα άλλα κι εγώ δεν τα παρακολούθησα.
Φαντάζομαι είναι θέμα "διαφήμισης" κλπ. Και περιμένω να δω και αν δώσουν διάφορα add-ons, όπως συνηθίζουν.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.