Tuesday, September 18, 2007

Μικρό και Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος

Πολύ βιαστικά, μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση: πρόκειται για το Μικρό και Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, με τα οποία έχω ασχοληθεί αρκετές φορές μια που είναι από τους πιο εντυπωσιακούς γείτονές μας.
(Τα οποία είχε εντοπίσει ο Μαγγελάνος τον 16ο αιώνα, και είναι ορατά από το Νότιο Ημισφαίριο της Γης.)


Hubble Image


Για τους νάνους αυτούς γαλαξίες, ως τώρα υπήρχε η αντίληψη ότι συνόδευαν τον Γαλαξία μας εδώ και πάρα πολύ καιρό, ως δορυφόροι γαλαξίες.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τελικά εμφανίστηκαν στην περιοχή μας μόλις πριν 1 με 3 δισ χρόνια. Επιπλέον, φαίνεται πως αλλάζουν και αρκετές δεδομένες αντιλήψεις σε σχέση με την εξέλιξη τους - πχ οι ταχύτητες με τις οποίες ταξιδεύουν στο διάστημα βρέθηκαν διπλάσιες από ό,τι πιστέυαμε ως τώρα.

Νέα δεδομένα, νέα ερωτηματικά, και μια ακόμα πιθανή εξήγηση που προτείνουν οι επιστήμονες είναι η ύπαρξη αλληλεπίδρασης μεταξύ του Γαλαξία μας και των γαλαξιών, με μια μορφή ανταλλαγής υλικού (το οποίο οδηγεί στην δημιουργία άστρων).


6 comments:

Νίκος said...

Σε παρακολουθώ συνεχώς. Σε θαυμάζω. Σε συγχαίρω για τη δουλειά σου και σε ευχαριστώ για τα διαμάντια που μας προσφέρεις.

Citronella said...

Ευχαριστώ πολύ! Ευτυχώς σήμερα τα μυαλά μου έχουν πάρει ήδη αέρα και δεν κινδυνεύουν κι άλλο, χαχα:))
Αστειεύομαι, αλλά σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη, ίσως φαίνεται μεγάλο κόλλημα αλλά όταν "καταφέρνω" να κάνω παιδιά να ενδιαφερθούν για τα Μαθηματικά, νιώθω ...απερίγραπτα!
Μια μέρα θα κάτσω να γράψω σεντόνι, για το πόσο τα παιδιά πραγματικά ενδιαφέρονται και δεν μισούν τα Μαθηματικά και για το πόσο εύκολα λέμε το "αδιάφορος".

Να είσαι καλά Νίκο, χαίρομαι που βρίσκεις το μπλογκ ενδιαφέρον!

ellinida said...

Κι'εγώ σας παρακολουθώ κυρία μου. Φανατική θαυμάστρια σας.:))

γούφας said...

Sυμφωνω απολυτα με τον ΝΙΚΟ, σε ΟΛΑ οσα ειπε. Οσο για τα μαθηματικά φταιει ο τροπος που διδασκονται. Ισως θα επρεπε να ενταχτουν στις θεωρητικες επιστημες, ως η κορωνίδα της φιλοσοφίας.

Citronella said...

Ελληνίδα και Γούφα, σας ευχαριστώ επίσης θερμά, και ειδικά για το συγκεκριμένο μπλογκ που είναι ..η αδυναμία μου :)

Γούφα φυσικά τεράστιο θέμα, ξέρω πως χρειάζονται ώρες, πως με δέκα φροντιστήρια άντε να κάτσει ο 15χρονος να ενδιαφερθεί για την ιστορία των Μαθηματικών και την βιογραφία του Galois..
Και δεν συμφωνώ καθόλου μα καθόλου με την (νέα μόδα) προσπάθεια να τα παρουσιάζουμε σαν παιχνίδι, τουλάχιστον σε παιδιά που δεν είναι πια στο Δημοτικό. Αλλά είναι όπως οι ναυτικοί που την σέβονται αλλά δεν την φοβούνται την θάλασσα, και αυτό μπορείς να το πετύχεις. Άσχετα από το ότι σαφώς δεν θα τα αγαπήσουν όλα, ούτε θα γίνουν οι πρώτοι μαθητές. Το κέρδος είναι να θελήσουν να ασχοληθούν, μόνα τους.
Οπότε καταλαβαίνουν πόσο δημιουργικό είναι το να λύσεις μια άσκηση, και πόσο μεγάλα εφόδια σού δίνει στο να μάθεις τις δυνάμεις σου.

Citronella said...

*να μάθεις να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου, πιο ακριβές.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.