Sunday, September 02, 2007

Αποστολή στον Άρη - the sequel

Η καταιγίδα στον Άρη φαίνεται να ηρεμεί, η ατμόσφαιρα αρχίζει να καθαρίζει - απέχοντας βέβαια ακόμα από το να έχει καθαρίσει εντελώς.
Πάντως τα δυο οχήματα επιβίωσαν και πλέον διαθέτουν ικανοποιητικά επίπεδα ενέργειας ώστε να συνεχίσουν τις παρατηρήσεις.
To Spirit μάλιστα σημείωσε και ρεκόρ, ως δεύτερο όχημα με την μεγαλύτερη παραμονή στον Άρη (1290 sols), με πρώτο πάντα το Viking 2.


Image: NASA

Ωστόσο η μεγάλη "είδηση" είναι μια φωτογραφία από την HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter, που δείχνει τις περίφημες "τρύπες" που είχαν βρεθεί πριν μερικούς μήνες. Τότε, είχε θεωρηθεί πως πρόκειται για εισόδους σε υπόγεια σπήλαια. Κάτι βέβαια που θα σήμαινε μια μεγάλη διευκόλυνση για μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, καθώς θα υπήρχαν έτοιμοι χώροι για να φιλοξενήσουν τα μέλη των πληρωμάτων.
Ο ενθουσιασμός λοιπόν εξατμίστηκε με αυτήν την φωτογραφία που δείχνει καθαρά ένα τοίχωμα, και που όπως φαίνεται είναι ένα πηγάδι μέσα από στρώματα λάβας, στο ηφαίστειο Arsia Mons.

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Όλα αυτά, καθώς το Phoenix κατευθύνεται προς τον Κόκκινο Πλανήτη, μια που η NASA θέλησε να εκμεταλλευτεί την σχετικά κοντινότερη απόσταση Άρη - Γης (κάτι που συμβαίνει κάθε δυο χρόνια, διαβάστε εδώ πριν γίνει αφορμή για νέα chain mails:)
Και επειδή η Ρωσσία δεν είναι δυνατό να μείνει παραπίσω, ειδικά τώρα που δείχνει καθαρή διάθεση να δηλώσει παίκτης, ετοιμάζει και αυτή την αποστολή της, ώστε να εκμεταλλευτεί την κατάλληλη χρονική συγκυρία κατά την οποία η ενέργεια που απαιτείται είναι πολύ μικρότερη.
Για να μειώσει ακόμα περισσότερο όμως το κόστος, η αποστολή της σχεδιάζεται για τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο, ο οποίος θεωρείται σαν το οικονομικό ερευνητικό εργαστήριο για τον Άρη.
Κάτι που θεωρείται ότι είναι πολύ έυκολο να γίνει με σκάφη παρόμοια με αυτά τα οποία σχεδιάζονται για τις προσεχείς αποστολές στην Σελήνη - γιατί ναι, μιλάμε για επανδρωμένες αποστολές.

Ο Φόβος ανακαλύφθηκε το 1877 από τον Αμερικανό Αστρονόμο Asaph Hall, Sr, ο οποίος ανακάλυψε και τον άλλο δορυφόρο τού Αρη, Δείμο (τα ονόματα εμπνευσμένα από την Ιλιάδα, ραψωδία Ε΄).
Και οι δύο έχουν σύνθεση παρόμοια με των Αστεροειδών τύπου C (πετρώδη, πλούσια σε άνθρακα) και ίσως για αυτό αρκετά διαδεδομένη ήταν/είναι και η αντίληψη πως οι δύο δορυφόροι είναι αστεροειδείς, τους οποίους αιχμαλώτισε ο Άρης από την κύρια ζώνη αστεροειδών. Κάτι πάντως που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο καθώς υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της αντίθετης άποψης.


Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Φόβου: είναι γεμάτος διάσπαρτους κρατήρες, κάτι το οποίο έχει επίδραση στις συνθήκες βαρύτητας. Έτσι, σε μερικούς από αυτούς τους κρατήρες, τα σώματα δεν έλκονται προς το κέντρο βάρους αλλά απωθούνται.
Λόγω δε της ασθενούς βαρυτικής έλξης, η αποστολή υλικού είναι πιο έυκολη και πιο φθηνή, αλλά κυρίως είναι πολύ πιο εύκολη η διαφυγή και αναχώρηση στην συνέχεια του σκάφους - σε αντίθεση με την Σελήνη.

Κάτι ακόμα που οφείλεται στην κοντινή απόσταση του δορυφόρου από τον Άρη, είναι ότι δείχνει πάντα την ίδια πλευρά στον πλανήτη. Αυτό το γεγονός λοιπόν τον καθιστά ιδανικό για την δημιουργία μιάς βάσης, από την οποία ο Άρης μπορεί να παρατηρείται από αρκετά κοντινή απόσταση.Image: Wikimedia Commons

Άλλο ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι ο κρατήρας Stickney (ονομάστηκε έτσι από το όνομα της συζύγου τού Hall).
Στην φωτογραφία,διακρίνεται και ένας κρατήρας μέσα στον Stickney.


Στα γενικά χαρακτηριστικά, ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος και πλησιέστερος δορυφόρος στον πλανήτη, μάλιστα πλησιέστερα από οποιονδήποτε δορυφόρο στον πλανήτη του (στο Ηλιακό Σύστημα). Ωστόσο είναι από τους μικρότερους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.
Έχει σχήμα πατάτας και όπως είπαμε είναι γεμάτος κρατήρες.
Λόγω τέλος της μικρής απόστασης, εκτιμάται ότι σε περίπου 50 εκ χρόνια ο Φόβος είτε θα πέσει στην επιφάνεια του Άρη, είτε θα διαλυθεί.


Εκτός πάντως από την Ρωσσία, φυσικά και οι Η.Π.Α. αλλά και άλλα κράτη (πχ Καναδάς) ενδιαφέρονται για μια αποστολή στον Φόβο.


2 comments:

ο Θειος Ισιδωρος said...

Ο Καναδας?
Μπραβο ο Καναδας!

Citronella said...

Καλώς ήρθες θείε Ισίδωρε.
Ο Καναδάς μπορεί να έχει low profile (όσο αφορά την προβολή από μμε) αλλά έχει πολλές και σημαντικές συμμετοχές σε σχετικά προγράμματα.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.