Wednesday, October 10, 2007

Τα νέα του Δία

Το New Horizons, όπως όλοι θυμόμαστε, πέρασε κοντά από τον Δία τον Φεβρουάριο του 2007 οπότε και μάς έστειλε τις γνωστές πια, εντυπωσιακότατες φωτογραφίες.
Οι οποίες φωτογραφίες είναι οι πιο λεπτομερείς που έχουμε δει ως τώρα:
χάρη όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και την κατάλληλη χρονική συγκυρία, καθώς το New Horizons βρέθηκε κοντά στον Δία όταν η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά ήρεμη, οπότε είχε την δυνατότητα για καλύτερη παρατήρηση.


Και σήμερα, περίπου 7 μήνες μετά, η ομάδα τού New Horizons παρουσίασε την τελευταία και λεπτομερέστερη σχετική ανάλυση των δεδομένων εκείνων. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science της 12ης Οκτωβρίου.
Όπως γράφει σε άλλο σχετικό άρθρο στο Science o Norbert Krupp, αστρονόμος του Max Planck, αν καταλάβουμε καλύτερα τον δικό μας Δία, θα μπορούμε να καταλάβουμε και τους εξωπλανήτες που μοιάζουν με τον Δία (γνωστοί ως "Hot Jupiters").

Ανάμεσα στις άλλες παρατηρήσεις του New Horizons, ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτές που αφορούν το μαγνητικό του πεδίο - το οποίο έχει μέγεθος 200 φορές του μεγέθους του ίδιου του Δία.
Το σκάφος ταξίδεψε για αρκετά μεγάλο διάστημα μέσα στην μαγνητική ουρά του Δία, καθώς μία από τις διορθώσεις στην πορεία του (ώστε να πάρει την τελική πορεία για τον Πλούτωνα) ήταν ακριβώς να δεχτεί την βαρυτική βοήθεια του Δία.

Έτσι είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Ιώ και την μαγνητόσφαιρα του Δία, κυρίως με υλικό που προέρχεται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα τού δορυφόρου.
Άλλωστε και η Ιώ και τα ηφαίστειά της ήταν ένα από τα κύρια αντικειμενα μελέτης. Το New Horizons παρατήρησε λεπτομερώς 11 διαφορετικές στήλες καπνού και αερίων που έφταναν σε ύψος ως και τα 200 μίλια (η γνωστή στήλη πάνω από το Tvashtar, την οποία βρίσκω ευκαιρία να ξαναποστάρω). Τρεις όμως από αυτές εντοπίστηκαν για πρώτη φορά. Συνολικά το New Horizons εντόπισε 36 ηφαίστεια στην Ιώ.


Image Credits: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
Το Τvashtar, από το Hubble και από το New Horizons

Όσο αφορά το σύστημα του Δία, κάτι που ήταν μάλλον αναπάντεχο, ήταν η έλλειψη μικρότερων δορυφόρων. Καθώς τα διάφορα όργανα του σκάφους έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνολογία, οι επιστήμονες περίμεναν να εντοπιστούν δορυφόροι με διάμετρο κάτω από 1 χλμ. Ωστόσο ο μικρότερος δορυφόρος που εντοπίστηκε είχε διάμετρο 16χλμ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μια πιθανή εξήγηση είναι η συνεχής βροχή μικρομετεωριτών, οι οποίοι διάβρωσαν τους μικρότερους δορυφόρους σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά εξαφανίστηκαν χάνοντας όλο το υλικό τους.

Κάτι που πάντως δεν συνέβη στους μικρούς δορυφόρους του Κρόνου, λόγω της ασθενέστερης βαρυτικής του επίδρασης, όπως πιστεύεται.

Στον ίδιο τον Δία, παρατηρήθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές αλλά και νέες διαπιστώσεις σε σχέση με το κλίμα, που άλλωστε ήταν και αυτό αντικειμένο με μεγάλη προτεραιτότητα (ίσως γράψω περισσότερα κάποια στιγμή).
Και φανταστείτε δηλαδή να φτάσει στον Πλούτωνα σε 8 χρόνια!Image Credits: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
*Στην φωτογραφία, η Ιώ και οι αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με τις εικόνες του Galileo το 2001.
Οι κίτρινες ελλείψεις δηλώνουν ηφαιστειακές στήλες που έχουν αλλάξει, το πράσινο νέες ροές λάβας και οι μπλε ρόμβοι δείχνουν ενεργές ηφαιστειακές στήλες καπνού.


2 comments:

γούφας said...

καλησπέρα
εμφανιστηκε ενα UFO στο μπλοκάκι μου

Citronella said...

Καλησπέρα, το είδα πριν λίγο!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.