Tuesday, October 30, 2007

Στα ίχνη των αστεροειδών

Tunguska είναι η περιοχή στην Ρωσία όπου είχε πέσει ο περίφημος μετεωρίτης του 1908 - νομίζω ότι οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε περιγραφικά, παρά με το όνομα της περιοχής.

Σήμερα λοιπόν διάβαζα ότι ο Tadeusz J. Jopek και οι συνεργάτες του από το UAM της Πολωνίας προσπάθησαν να εντοπίσουν την πιθανή του προέλευση, με την βοήθεια μαθηματικών μοντέλλων και προσομοιώσεων μέσω Η/Υ.
/*Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα ευρήματα σχετικά με την ταχύτητα και γωνία πρόσκρουσης του αντικειμένου, ώστε να υπολογιστεί η πιθανή τροχιά και ταχύτητά του πριν φτάσει στην Γη.
Στην συνέχεια ανέλυσαν τις τροχιές αντικειμένων κοντά στην Γη (ΝΕΟ) τα τελευταία 20,000 χρόνια, ώστε να βρουν ποια από αυτά θα ταίριαζαν.
Ωστόσο υπάρχουν πάνω από 130 πιθανά τέτοια σώματα, και έτσι ακόμα η προέλευσή του δεν είναι ξεκαθαρισμένη.


Την ίδια ώρα, στο Ebay, πωλήθηκε προς 2,400,000 δολλάρια ένα τμήμα του εν λόγω μετεωρίτη (σύμφωνα πάντα με την περιγραφή).Αυτό πάντως που μάς απασχολεί πιο άμεσα είναι ο Apophis, ο οποίος υπολογίζεται ότι ως το 2040 μπορεί να χτυπήσει την Γη με ολέθρια αποτελέσματα, και σαφώς πολύ πιο σοβαρά από ότι στην περίπτωση της Tungunska.
//Να θυμίσω συνοπτικά ότι Apophis θα μπορούσε κάτω από ορισμένες συνθήκες να χτυπήσει την Γη το 2029, ενώ επίσης θα μπορούσε να δεχτεί τέτοια βαρυτική επίδραση ώστε η τροχιά του να αλλάξει και τελικά να χτυπήσει το 2036. Φυσικά πάντα μπορεί και να μην συμβεί τίποτε από αυτά.

Σίγουρα οι πιθανές επιπτώσεις θα είναι σε κάποια τοπική κλίμακα, καθώς ο Apophis έχει διάμετρο μόλις 350 μέτρα ενώ για να έχουν καθολικό (σε όλη την υφήλιο) χαρακτήρα οι επιπτώσεις πρέπει το σώμα να έχει διάμετρο πάνω από ένα χιλιόμετρο.
Όταν λέμε βέβαια "τοπικές" εννοούμε πχ τεράστια tsunamis τα οποία μπορεί να πλήξουν και κατοικημένες περιοχές σε μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Εδώ τα στοιχεία για τον Apophis στο site της NASA σχετικά με τα ΝΕΟ και τα PHAs.Και φυσικά καθώς πλέον δεν μιλάμε μόνο γενικά και αόριστα για Potentially Hazardous Asteroids αλλά έχουμε και κάποιον "κύριο ύποπτο", οι συζητήσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες για τους τρόπους αντιμετώπισης που ουσιαστικά είναι η προσπάθεια καταστροφής vs. προσπάθεια αλλαγής πορείας.
Κάτι πάντως στο οποίο μεγάλη βοήθεια αναμένεται και από τις παρατηρήσεις του Dawn, αλλά και μελλοντικών αποστολών σε αστεροειδείς/κομήτες.
Και φυσικά ένα από τα θέματα που θα μάς απασχολήσει ξανά.


5 comments:

ο θειος Ισιδωρος said...

Τι εγινε η φωτογραφια σου, την χτυπησε ο μετεωριτης;

Citronella said...

Θείε Ισίδωρε όχι, την κάλυψαν οι πάγοι της Ανταρκτικής! Δες την live εικόνα, είναι πολύ όμορφο.

ο θειος Ισιδωρος said...

Εγω δεν θελω τους παγους, θελω πισω την φωτογραφια.

Citronella said...

:)
(επιφυλάσσομαι!)

ο θειος Ισιδωρος said...

Μετα απο την ευγενικη αρνηση του αιτηματος μου νοιωθω σα να μου επεσε ενας αστεροειδης στο κεφαλι!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.