Wednesday, November 07, 2007

Εντοπίστηκε Πλανητικό Σύστημα παρόμοιο με το δικό μας

Όπως ξέρετε οι φίλοι του μπλογκ, γενικά είμαι από πολύ έως πάρα πολύ συγκρατημένη με τις διάφορες ειδήσεις που διαβάζω και μετά συνήθως αναρτώ κι εδώ.
Αυτήν την φορά όμως μού επιτρέπω έναν μικρό πανηγυρισμό, μια που η στιγμή είναι αρκετά δυνατή.
Θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε αυτήν ως την στιγμή που είδαμε καθαρά ότι το πλανητικό μας σύστημα δεν είναι το μοναδικό τέτοιο στο Σύμπαν. Ή ότι δεν είμαστε πλανητικό σύστημα ανάδελφο. Ή ότι πήραμε πλέον πρακτικά μια ιδέα του τι σημαίνει όλα είναι πιθανά στο αχανές Σύμπαν, και άρα και ένα πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας.

Πάντως, πιο συνοπτικά και λιγότερο φιλοσοφημένα, είναι η στιγμή που πλέον δεν εικάζουμε ότι εκεί έξω υπάρχουν πλανητικά συστήματα παρόμοια με το δικό μας, αλλά έχουμε και "ονόματα και διευθύνσεις", όπως έλεγε το ανέκδοτο.


Image credit: NASA/JPL-Caltech

Πρόκειται φυσικά για ένα ήδη γνωστό σύστημα, αυτό του άστρου 55 Cancri που είναι ένα δυαδικό άστρο στον αστερισμό του Καρκίνου και σε απόσταση 40 μόλις ετών φωτός από εμάς.
Αποτελείται από έναν κίτρινο νάνο παρόμοιο με τον Ήλιο μας (55 Cancri A) και έναν κόκκινο νάνο (55 Cancri Β).

Μετά λοιπόν από 19 χρόνια παρατήρησής του, εντοπίστηκε και πέμπτος πλανήτης και είναι πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο σε σύστημα εκτός του Ήλιου και σε άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο.

Έτσι, το σύστημα έχει έναν γίγαντα πλανήτη στης 6AU (αστρονομικές μονάδες=η απόσταση Ήλιου-Γης) και τέσσερις μικρότερους εσωτερικούς πλανήτες σε απόσταση μικρότερη των 0.8 AU.


Στην εικονογράφηση φαίνεται ο παραλληλισμός ανάμεσα στο σύστημα 55 Cancri (επάνω) και το δικό μας.
Image credit: NASA/JPL-Caltech

Είναι προφανές ότι αυτό που "μένει" (θα θέλαμε, προσπαθούμε κλπ) είναι να εντοπιστεί ένας πλανήτης σαν την Γη ή τον Άρη στο ενδιάμεσο κενό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με συνεχείς παρατηρήσεις θα εντοπίσουν έναν βραχώδη πλανήτη παρόμοιο με την Γη, τα επόμενα χρόνια, πάντα στο συγκεκριμένο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πέμπτος πλανήτης (55 Cancri f) αν και αέριος γίγαντας είναι μέσα στην κατοικίσιμη ζώνη, εκεί δηλαδή που το νερό θα μπορούσε να υπάρχει σε υγρή μορφή - πιθανότατα βέβαια σε κάποιον δορυφόρο.

Η είδηση υπάρχει σε όλα τα ειδησεογραφικά sites και στο site της NASA, όπως φαίνεται και από τα credits που άλλωστε πάντα περιλαμβάνω στις εικόνες (όπως καταλάβατε και αυτό είναι υπονοούμενο για τους συνήθεις "άγνωστους").

Anyway: για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα, δείτε στη NASA, και εννοείται πως θα υπάρξουν και σχετικά posts στην συνέχεια.
Οι εικόνες είναι αρκετά μεγάλες για wallpaper, εδώ περισσότερες συν animations.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο
Astrophysical Journal.


update
Εκτός από διάφορες λεπτομέρειες και animations (όλα βέβαια εικονογραφήσεις), δεν βρήκα σήμερα κάτι ξεχωριστό στο θέμα.
Αυτό πάντως που θέλω και πάλι να θυμίσω είναι πως όταν λένε "περιμένουμε σε πέντε χρόνια να εντοπίσουμε βραχώδη πλανήτη όπως η Γη", δεν είναι μόνο ευσεβής πόθος ούτε μόνο θεωρία πιθανοτήτων.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι και έναν χρόνο πριν, η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη ήταν είδηση. Σήμερα που υπάρχουν επισήμως 264 στον σχετικό κατάλογο, γίνεται είδηση κυρίως όταν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό
(στο λινκ υπάρχουν δύο σχετικές ομάδες, και έχουν να κάνουν με τον τρόπο εντοπισμού τους, στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο cancri - αν κάνετε sort κατά update θα φανεί).


Έτσι, η σημερινή τεχνολογία, επιτρέπει αρκετά πιο εύκολα τον εντοπισμών πλανητών "όπως ο Δίας", δηλαδή αερίων γιγάντων όπως είναι και ο 55 Cancri f.
Με τα επόμενα χρόνια και τα επόμενα ισχυρά τηλεσκόπια λοιπόν, εκτιμάται ότι θα μπορούν πλέον να εντοπιστούν μικρότεροι βραχώδεις πλανήτες, παρόμοιοι δηλαδή με την Γη.


3 comments:

ο θειος Ισιδωρος said...

Το γεγονος οτι προκειται για ενα παραπλησιο (με το δικο μας) πλανητικο συστημα μου δημιουργει την υποψια οτι προκειται για ενα ....παρα-πλανητικο συστημα!

Citronella said...

χαχα, καλό βράδυ θείε Ισίδωρε:)))

lazopolis said...

ουάου!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.