Sunday, November 18, 2007

Son of Rosetta

Λοιπόν.. χθες κατ'αρχήν, τιμώντας το παλιό "δεν είναι αργία", δεν είχε ποστ (ξέρω, έγινε της Γαλλίας κι εδώ, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η απεργία του spaceballz:D).
Κατά δεύτερον, έχω δηλώσει πολλές φορές ότι δεν είναι επίσημη η σελίδα, δεν είμαι ειδησεογραφικό πρακτορείο κλπ κλπ.
Αυτό βέβαια δεν παύει να σημαίνει πως κοιτάω πάντα να ελέγχω τι γράφω, ειδικά όταν πρόκειται για ειδήσεις και ειδικά όταν τις έχω διαβάσει σε ένα μόνο έντυπο/site.

Έτσι, προχθές διαβάζοντας το der Spiegel (γερμανική έκδοση), έπεσα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση αλλά είπα να περιμένω - παρά το ότι το Spiegel είναι από τα πιο έγκυρα έντυπα. Πέρασαν 3-4 μέρες, για να βρω έστω και μια αναφορά σχετικά.
Η είδηση αφορά και πάλι το Rosetta.

Μπορεί λοιπόν να υπήρξε η γνωστή ιστορία με τον λάθος συναγερμό στοMinor Planet Center, όταν μπέρδεψαν το Rosetta με αστεροειδή, υπήρξε όμως και κάποιο δεύτερο αντικείμενο (NEO - Near Earth Object) το οποίο φαίνεται πως όντως ήταν αστεροειδής και ακολουθούσε το Rosetta.
Ονομάστηκε 2007 VF189, και στις 14 Νοεμβρίου πλησίασε την Γη σε μια απόσταση μικρότερη και από την Σελήνη - στα 230,000 χλμ. Αυτό, ενώ το Rosetta πλησίασε την Γη στα 5,300χλμ.

H Γη από το Rosetta
Image: ESA


Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η τροχιά του παρουσίαζε ιδιαίτερη ομοιότητα με αυτήν του Rosetta, ενώ τα δύο αντικείμενα πλησίασαν την Γη με διαφορά 6 μόλις ωρών.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, διαβάζοντας κάτι τέτοιο είναι λογικό να είναι κανείς επιφυλακτικός - παρά το ότι στο Spiegel είχε αρκετές λεπτομέρειες.
Όπως πχ ότι αρχικά οι επιστήμονες υπέθεσαν πως μπορεί να πρόκειται για κάποιο τμήμα του Rosetta, το οποίο αποκολλήθηκε.
Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε, καθώς θα έπρεπε να παρατηρηθούν αντίστοιχες μεταβολές στην θερμοκρασία και σε άλλα δεδομένα, τα οποία δεν παρατηρήθηκαν.

Η πιο πιθανή εξήγηση μέχρι στιγμής, είναι ότι πρόκειται για κάποιον αστεροειδή τής λεγόμενης ομάδας Apollo (οι οποίοι συναντούν την τροχιά της Γης).
Και βέβαια αναμένεται τα δυο σώματα να απομακρυνθούν πλέον το ένα από το άλλο και να συνεχίσει το καθένα την πορεία του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι θεωρείται βέβαιο πως το αντικείμενο δεν είναι κάτι κατασκευασμένο αλλά έχει βραχώδη σύνθεση (στο άρθρο τού Spiegel αναφέρεται σχετική δήλωση του Gerhard Schwehm, μέλους της ομάδας του Rosetta).

Για τον 2007 VF189, εδώ (Minor Planet Electronic Circulars) μπορείτε να δείτε τα σχετικά στοιχεία, και την παρατήρηση στο τέλος.

Πάντως, από όσα πρόλαβα να βρω ως τώρα, με αναφορές σε παλιότερες ανακοινώσεις, mailing lists και στατιστικά, η συγκεκριμένη πιθανότητα εκτιμάται στο 1/7000 (τού να βρεθούν τα δυο αντικείμενα σε παρόμοιες τροχιές και να πλησιάσουν την Γη με τέτοια διαφορά).
Ενώ έχουν αναφερθεί και παλιότερα προσεγγίσει από δύο σώματα, απλώς βέβαια δεν ήταν ένα από αυτά το Rosetta οπότε και δεν μάς είχε απασχολήσει ξανά.

Κάτι ακόμα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης είναι πώς το Spiegel γνώριζε για το NEO πριν υπάρξει η σχετική δημοσίευση, και γενικώς πότε ακριβώς και από ποιον εντοπίστηκε.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον σε όλη αυτήν την ιστορία, είναι το πόσο άγνωστοι μάς είναι ακόμα οι αστεροειδείς, παρά το ότι έρχονται όλο και πιο πολύ στο προσκήνιο -ή ίσως και για αυτό ακριβώς συνειδητοποιούμε πόσα έχουμε να μάθουμε.

(*Εννοείται ότι θα επανέλθω με σχετικά updates.)


No comments:

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.