Friday, August 26, 2016

Γιατί δεν θα δούμε τον Άρη στις 27 Αυγούστου

ή για την ακρίβεια τι δεν θα δούμε..
[Και ναι, ήρθε και πάλι η ώρα του: Μια που δε σήκωσα καινούργια ποστς, γιατί να μη ξαναθυμηθούμε τα παλιά καλά του χρονοντούλαπου;]


Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανείς που δεν έχει λάβει και φέτος το γνωστό mail
"στις 27 Αυγούστου θα δούμε τον Άρη τόσο κοντά όσο ποτέ και θα είναι μοναδική φορά που θα συμβεί αυτό για τα επόμενα 150,000 χρόνια".
** Επίσης, το ίδιο mail αναφέρει ότι ο Άρης θα συναγωνίζεται την Πανσέληνο σε μέγεθος, όλα αυτά βέβαια με γυμνό μάτι. Aκόμα και το αρχικό chain mail, δεν αναφέρει ότι ο Άρης θα είναι ορατός με γυμνό μάτι σαν την Πανσέληνο, αλλά ότι με ένα απλό τηλεσκόπιο θα φαίνεται όπως φαίνεται η Πανσέληνος με γυμνό μάτι.
Μάλλον η πρόταση έπεσε πολύ δύσπεπτη για τον μέσο αναγνώστη, πάντως έμεινε το "η Πανσέληνος με γυμνό μάτι".Για όποιον ενδιαφέρεται, η ιστορία ξεκίνησε από το 2003 όταν όντως ο Άρης βρέθηκε κοντά στην Γη, στην κοντινότερη απόσταση εδώ και 60,000 χρόνια (από όπου και η σχετική φωτογραφία από το Hubble). Ε, όπως φαίνεται από τότε το mail ανακυκλώνεται.

Η απόσταση τότε λοιπόν ήταν 55,758,006 km (0.372719 AU), κάτι το οποίο είχε να συμβεί από το 57,612 π.Χ., ενώ υπολογίζεται να ξανασυμβεί το 2287.
Για φέτος, όπως μπορειτε να δείτε από το διάγραμμα (το οποίο βρίσκεται εδώ), η απόσταση θα είναι κατι λίγο μεγαλύτερη, δλδ 359,000,000km.Image Courtesy of Windows to the UniverseΚαι αν θέλετε όλες τις σχετικές θέσεις για πολλά επόμενα χρόνια, μια φωτογραφία από την Wikipedia (wikimedia commons license).


*Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται καθαρά η διαφορά τις συγκεκριμένες χρονιές.
Πιο αναλυτικά φαίνεται στο επόμενο διάγραμμα - το ποστ κοντεύει να βουλιάξει, αλλά όσο πλησιάζει η ημερομηνία αποφάσισα να το εμπλουτίζω, αντί να σηκώνω ξεχωριστά ποστς.Μια ακομα ενδιαφέρουσα σημείωση εδώ, είναι ότι ακόμα και αν μεγενθύνουμε κατά πολύ με το τηλεσκόπιο πχ, πάλι το θέαμα δεν θα έχει καμμιά σχέση με την Πανσέληνο (με γυμνό μάτι). Και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος τα αντικείμενα, σε σχέση με το περιβάλλον.
Η Πανσέληνος στον νυχτερινό ουρανό φαίνεται πολύ διαφορετικά από ό,τι ένας πλανήτης τον οποίο παρατηρούμε μέσω του τηλεσκοπίου. Όπως δηλαδή θα ήταν διαφορετική η εντύπωση αν παρατηρούσαμε την Πανσέληνο μέσα από έναν μαύρου χρώματος σωλήνα.
(Κατι παρόμοιο με το The Moon Illusion, όταν κάποιες φορές η Πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη.)


**Θυμίζω περιληπτικά:

α) Τα περισσότερα από τα μαίηλς που έρχονται με forward είναι τρίχες, και με ένα απλό googliσμα αυτό εξακριβώνεται.
Ακόμα περισσότερο εξακριβώνεται στο γνωστό πλέον site Urban Legends, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα mails που μάς έρχονται μέσω Fwd.
β) Τι μπορούμε να δούμε, στις 27/8/09:
*Τον Δία, που θα βρίσκεται στον αστερισμό τού Αιγόκερω*Τον Antares (α Scorpii/ Άλφα Σκορπιού) δηλαδή τον φωτεινότερο αστέρα του Σκορπιού. Μπορεί να εντοπιστεί εύκολα με το παρακάτω διάγραμμαImage: NASA


** υπενθυμίζω το ask2use που ισχύει ειδικά για "επίσημους - μμε" κλπ

2 comments:

christoforos kanakis said...

apo ti blepo apo to sxediagrama telos augoustou o aris tha einai peripoy 250 ek xlm makria. giati exi akousti oti ton aygousto tha briskete poli konta mas eno opos blepoume apo to sxediagrama * sta teli ianouariou tha einai sta 100 ek xlm ?

sigxaritiria gia tin poli omorfi epistimoniki sas enhmerosi,
christophorus
*http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/mars/mars_orbit.html&edu=high

Citronella said...

Ευχαριστώ Χριστόφορε! Για την ερώτησή σου, σε παραπέμπω στην αρχή του ποστ: όλα ξεκίνησαν το 2003 που ο Άρης πράγματι ήταν πολύ κοντά μας στις 27 Αυγούστου.
Το πολύ κοντά βέβαια είναι σχετικό πάντα, αλλά εδώ πλέον είχαμε το γνωστό σκουριασμένο τηλεφωνο.
Ή αγγλιστί, urban legend, το οποίο με την μανία για κατά λέξη μεταφορά έχει επικρατησει ως "αστικός μυθος" (μού φαίνεται πολύ αστείος και μόνο ο όρος).

Τέλος πάντων, από εκεί και πέρα είναι όπως τα γνωστά chain-mails που στέλνονται κάθε 15 μέρες με "επείγον επείγον χρειάζεται αίμα" και τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο ακριβώς που είχε σταλεί και πέρυσι τέτοια εποχή. (Χωρίς να σημαίνει ότι κάποια δεν είναι γνήσια).

Εμένα μού κάνει εντύπωση ότι ενώ το θέμα έχει πια καλυφθεί σε τέτοιο βαθμό, εξακολουθεί να υπάρχει.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.