Wednesday, September 24, 2008

Νέα Ηλιακή κηλίδα

Μεγάλος λόγος έγινε τελευταία για την ηλιακή δραστηριότητα, και πιο συγκεκριμένα για την έλλειψη αυτής. Δικαίως μεν, καθώς ήταν μεγάλο το διάστημα που δεν παρατηρήθηκε ενεργός περιοχή - και συγκεκριμένα, ένας ολόκληρος μήνας, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 1913.
Ωστόσο, όπως έχουμε πια συνηθίσει, τα συμπεράσματα ήταν και βιαστικά και προβλήθηκαν έντονα.

Για το αν θα έχουμε νέο ice age το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να απαντήσουμε έτσι απλά (και δεν μιλάμε για συνέχεια των γνωστών ταινιών, που πολύ ευχαρίστως θα έβλεπα!).

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ο ηλιακός κύκλος 24 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, και ότι η αναγγελία του τον χειμώνα που μάς πέρασε ήταν προφανώς λάθος.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε άλλη μια εμφάνιση ηλιακής κηλίδας που έσβησε πολύ γρήγορα, και που αποτελούσε κατάλοιπο του κύκλου 23.


Να όμως που έχουμε επιτέλους κάποια νέα:
ανάμεσα στις 21 με 23 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε νέα ηλιακή κηλίδα,η 1002, της οποίας το ενδιαφέρον είναι η πολικότητα, η οποία φαίνεται να ανήκει πλέον στον Ηλιακό Κύκλο 24.

Μένει να δούμε την συνέχεια. Μέχρι στιγμής πάντως, πιθανότερη στιγμή για την έναρξη τού νέου ηλιακού κύκλου είναι η Άνοιξη τού 2009.
Όσο για το σχετικό site είναι ήδη σε λειτουργία και ενημερώνεται διαρκώς.Οπότε ας δούμε στο μεταξύ τι είναι αυτό το περίφημο Maunder Minimum, που υποτίθεται ότι κάτι αντίστοιχό του μάς περιμένει και τώρα.
Maunder Minimum ονομάστηκε η περίοδος ανάμεσα στα 1645 και 1715, όπου είχαμε πολύ περιορισμένη ηλιακή δραστηριότητα. Σέ ένα διάστημα τριάντα ετών είχαν καταγραφεί μόλις 50 ηλιακές κηλίδες, αντί για το κανονικο 40,000 - 50,000. Αυτό το γεγονός είχε λοιπόν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας μίνι εποχής των παγετώνων στο Βόρειο Ημισφαίριο, με μεγάλες καταστροφές.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις στα Μαθηματικά, οι κλίμακες είναι φανερό ότι είναι πολύ διαφορετικές: δεν μιλάμε για έναν μήνα, αλλά για 30x12 μήνες.

Βέβαια, υπάρχει και πάλι κάποια βάση για όσα ακούσαμε: το στοιχείο λοιπόν που θεωρείται ανησυχητικό (από όσους θεωρείται) δεν είναι ο ένας μήνας χωρίς κηλίδες, αλλά ότι έτσι δείχνει να επιβεβαιώνεται σχετική επιστημονική δημοσίευση, η οποία υποστήριζε ότι θα έχουμε μειωμένη δραστηριότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.
Πρόκειται για την εργασία των William Livingston και Matthew Penn (του National Solar Observatory/NSO), την οποία είχαν υποβάλλει στο Science το 2005 και τότε είχε απορριφθεί.
Τώρα λοιπόν επανέρχεται στο επίκεντρο, και οι αναφορές είναι σε διαφορετικές βάσεις.
Υπάρχει όμως πάντα και η μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζουν πως όχι μόνο δεν θα έχουμε ice age, αλλά αντίθετα θα ακολουθήσει ένας ιδιαίτερα δραστήριος ηλιακός κύκλος.

Τι θα συμβεί τελικά; Για την πλειοψηφία από εμάς είναι ακόμα άγνωστο.
Η σχετική εργασία και σχόλια υπάρχουν εδώ.
Πιστεύω ότι όλα αυτά απλά μάς θυμίζουν για άλλη μια φορά πόσο χρήσιμο (για τους εαυτούς μας και την κοινωνία γενικότερα) είναι να εφαρμόζουμε το περίφημο "κράτα μικρό καλάθι".
Αναμένουμε με ενδιαφέρον.


No comments:

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.