Thursday, November 13, 2008

Οι πρώτες φωτογραφίες από εξωπλανήτες

Χωρίς πολλά λόγια - όπως το λέει ο τίτλος:
Η πρώτη οπτική φωτογραφία από εξωπλανήτη, από το Hubble και τον Fomalhaut b, τον πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το άστρο Fomalhaut.
Στην φωτογραφία φαίνεται ο δίσκος σκόνης, στο κέντρο βρίσκεται το άστρο (δεν φαίνεται) και η μικρή άσπρη κουκκίδα είναι ο πλανήτης.


(Image: NASA)

Αυτά τα ωραία!
Α ναι, απόσταση από την Γη: 25 έτη φωτός


Αν όμως αυτό δεν σας είναι αρκετό, έχουμε και άλλο υλικό:
Φωτογραφία (σε near-infrared) από το Gemini North, που δείχνει δυο εξωπλανήτες γύρω από το άστρο τους - δηλαδή ουσιαστικά η πρώτη φωτογραφία πλανητικού συστήματος.
To άστρο είναι το HR 8799, 130 έτη φωτός από την Γη.[Μια από τις σπανιότατες στιγμές που μένω χωρίς λόγια!]


6 comments:

Λάκης Φουρουκλάς - Lakis Fourouklas said...

Οι ανακαλύψεις δε θα σταματήσουν ποτέ. Απλά εύχομαι να μην τις χρησιμοποιήσουμε κι αυτές στη κούρσα για την αυτοκαταστροφή μας.

christophorus said...

Πραγματικά απίστευτο , Θυμάμαι άρθρα της nasa απο το 2003 για το θέμα αυτό αλλα οι τελευταίες φωτογραφίες του hubble είναι απίστευτες . Μήν ξεχνάμε οτι η φομαλχώ είναι το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό των νότιον ιχθίων με 1,16 μέγεθος , αρκετά μεγάλο . Θα έλεγα οτι αυτό το λευκό-γαλάζιο αστέρι είναι πόλος έλξης για μας , λόγο της λαμπρότητας του , διακρίνεται εύκολα τον χειμώνα εξαιτίας της φωτεινότητάς του και της απόμερης σχετικά χαμηλής του θέσης του στον ουρανό , αλλα και για το οτι πιθανολογούμε να υπάρχουν πλανητικά συστήματα . Με το όνειρο οτι μπορούμε να πλησιάσουμε το μισό της ταχύτητα του φωτός στο μέλλον , η φομαλχώ γίνετε στόχος ενός μακρινού ταξιδιού 50 ετών . Να επισημανω οτι ο πλανήτης απο το αστέρι απέχι 17,2 τρις χλμ περίπου . Αξιοσημείωτο είναι η τεράστια λαμπρότητα του πλανήτη σε συνάρτηση με οτι έχει 3 φορές τη μάζα του Δία περίπου . Το 2013 θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και εικόνες απο το James Webb Space Telescope της nasa . Μία περιστροφή του πλανήτη γύρο απο το 200 εκατομμυρίων ετών αστέρι γίνετε περίπου κάθε 872 χρόνια . Ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια ειναι γνωστό οτι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα πυκνή σκόνη γύρω από τους αστέρες Β της Ασπίδας, Φομαλχώ των Ιχθύων, ΗL του Ταύρου και R του Μονόκερου, οι οποίοι θεωρούνται ως εκκολαπτήρια νέων πλανητικών συστημάτων. Αναμένουμε περισσότερα το 2013 και σίγουρα και με άλλους πλανήτες που θα ανακαλυφθούν στα προσεχές χρόνια κατα την άποψή μου , ώς τότε νά είμαστε καλά και με ακόμα πιο συναρπαστικά θέματα σαν και αυτό Citronella . Σε ευχαριστούμε και συγχαρητήρια για τα πολύ όμορφα θέματα που μάς κάνουν και ταξιδεύουμε . .....keep going :P
Christophorus

Sailor said...

Καλημέρα

Ορισμένες στιγμές και φορές
δεν χρειάζονται λόγια μπροστά
στην ομορφιά και το μεγαλείο
της δημιουργίας και του δημιουργού

Καλό πρωινό Σαββάτου

Citronella said...

Λάκη, ευτυχώς οι συγκεκριμένες μάς πέφτουν αρκετά μακρυά για να μπορούμε να κάνουμε κάτι!


Christophorus.. καλώς μάς ήρθες και εγώ ευχαριστώ, για τα καλά σου λόγια και το καταπληκτικό σχόλιο!

Καλημέρα Καπετάνιε! Αυτό είναι το όμορφο με τα άστρα, μένει κανείς στο να βλέπει και θαυμάζει την ουσία, και όχι τις ..σάλτσες:)

Καλό Σαββατιατικο πρωϊνό (κι εγώ τώρα θα απολαύσω το νέο αγαπημένο μου έργο: Tutenstein- Η μικρη μούμια).

Optimus said...

Wow! Καταπληκτικές φωτογραφίες. Να υποθέσω πως πρόκειται για πλανήτες γίγαντες μεγέθους πολλαπλάσιου του Δία; Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάτι μικρό σαν τη γη νομίζω. Όσο εξελίσεται η τεχνολογία όμως θα ανακαλύπτουμε περισσότερους εξωπλανήτες. Αναμένουμε :)

Citronella said...

Optimus, βραχώδεις πλανήτες μεγέθους τάξης Γης έχουν βρεθεί λίγοι αλλά όχι φωτογραφηθεί άμεσα.
Οι συγκεκριμένοι πάντως ναι είναι μεγέθους ανάλογου του Δία.


Ως γνωστόν οι περισσότεροι εξωπλανήτες προς το παρόν εντοπίζονται έμμεσα από την ανάλυση τού φωτός.
Με τα νέα ισχυρά τηλεσκόπια ελπίζεται να εντοπίζονται περισσότεροι, και κυρίως περισσότεροι Earth-like πλανήτες (που είναι και αυτοί που μάς ενδιαφέρουν).
Όντως αναμένουμε!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.