Sunday, February 15, 2009

Debris update - Texas Fireball

Λοιπόν αυτό που γίνεται τις τελευταίες ώρες είναι με δυο λόγια μια σύγχυση:
Αναφορές για λάμψεις και άλλα παρόμοια φαινόμενα στην περιοχή τού Texas, που γενικώς αποδίδονται στην σύγκρουση των δυο δορυφόροων πρόσφατα και στην πτώση θραυσμάτων.

Λέω αποδίδονται γιατί ναι μεν υπάρχει και σχετικό alert από το ΝΟΑΑ πχ, αλλά υπάρχει και σκεπτικισμός και γενικώς, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες και κυρίως απόψεις.

Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε αυτά μπαίνει και το "σκουριασμένο τηλέφωνο", και βέβαια μια που δεν θα έχω την δυνατότητα να ενημερώσω πολύ μάλλον αύριο το πρωί θα κάνω κάποιο update.
Αν στο μεταξύ θέλετε να παρακολουθείτε, μια αναζήτηση στο Google με κάτι σαν Texas + debris θα σάς δώσει πολλά αποτελέσματα. Το πόσα είναι έγκυρα είναι άλλο ερώτημα, οπότε γενικώς αυτοσυγκράτηση!

Σχετικά λινκς

* NOAA Alert

*FAA spokesman Roland Herwig said officials suspect the debris could be related to the collision, but he said that had not been confirmed.

*according to Dr. Marco Ciocca, a physics professor at Eastern Kentucky University, it's likely too early for debris from that incident to be entering earth's atmosphere.


**update

Αυτό που πέφτει σίγουρα σε μας από τον ουρανό είναι χιονάκι! Ωστόσο με το θέμα των θραυσμάτων, όπως καταλαβαίνετε συνεχίζεται το ρεσιτάλ υπερβολής.

Ενδεικτικά, λινκ σε σχετικό βίντεο τού News 8, στην σελίδα του οποίου λέει ότι αυτό που βλέπετε είναι κομμάτια από τους δορυφόρους.
Στην πραγματικότητα, η ταχύτητα του κομματιού αυτού είναι τυπική για μετεωρίτη, δηλαδή πρόκειται για φυσικό φαινόμενο - τα λεγόμενα fireballs (ή βολίδες).


(**Αυτό δεν το είπα φυσικά εγώ, αλλά ο Bill Cooke, αστρονόμος τού Meteoroid Environment Office της NASA -
με την ευκαιρία θέλω να θυμίσω ότι, μια που η σελίδα δεν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν βάζω πάντα λινκς για τον απλό λόγο ότι θα έχανα πολλή επιπλέον ώρα.
'Αλλωστε δίνω τα σχετικά στοιχεία, για όποιον θέλει να κάνει αναζήτηση στο Google.
Τα λινκς που βάζω είναι όσα θεωρώ αρκετά σημαντικά ή δεν θα έβγαιναν αμέσως στην αναζήτηση.
Αυτά, για να μην έχω απορίες και παρεξηγήσεις.)updates

** Τα θραύσματα ίσως πέσουν στο κεφάλι μας, κάποια πάντως θα μείνουν σε τροχιά upκαι πιθανόν για χιλιετίες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις
Vladimir Solovyov: numerous fragments left by Tuesday's collision could stay in orbit for up to 10,000 years.

**H ESA επίσης δείχνει μια διάθεση να μην εξαρτάται τόσο από τις ΗΠΑ στο θέμα της παρακολούθησης.
Σήμερα παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα Space Situational Awareness, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον Jean-Francois Kaufeler της ESA, αυτό που προέχει είναι να έχουμε πιο ακριβή δεδομένα αλλά και να μοιράζεται περισσότερη πληροφορία ανάμεσα στις σχετικές υπηρεσίες παγκοσίμως δηλαδή κυρίως NASA -ESA- Roscosmos (φαντάζομαι και JAXA και όλα τα σχετικά).
Αν βρω νεότερα θα κάνω update.


2 comments:

Anonymous said...

Είμαστε σίγουροι πως δεν είναι τίποτα Νεφελίμ με τα αλάρμ αναμένα; :-)

varometro

Citronella said...

Μην το γελάς, με την επιπολαιότητα που βασιλεύει, λίγο κατάλληλο πλασάρισμα χρειάζεται και θα γίνει πιστευτό και αυτό:)

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.