Tuesday, February 24, 2009

How many Earths

Όπως είναι ευκόλως εννοούμενο, τώρα με το Kepler θα ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με ένα έτσι κι αλλιώς συναρπαστικό θέμα:
Εξωπλανήτες (ή εξωηλιακοί πλανήτες), και βέβαια έχουμε περάσει το στάδιο όπου ακόμα και η ανακάλυψη ολόκληρου πλανητικού συστήματος ήταν *το* γεγονός.
Αυτό που μάς ενδιαφέρει πια και πιο άμεσα, είναι το να βρούμε Earth like πλανήτες
(δηλαδή πλανήτες όμοιους με την Γη, αλλά αν γράφω όλον αυτόν τον σιδηρόδρομο μού μοιάζει με ινδιάνικο όνομα οπότε και μένω στον αγγλικό όρο).
Το "και πιο άμεσα" δεν το έγραψα τυχαία, αλλά γιατί σίγουρα στο βάθος τού μυαλού μας δεν ήταν τόσο το να βρούμε εκατό σούπερ Δίες αλλά μια σχεδόν Γη. Τα πρώτα βήματα ωστόσο είναι πάντα μετρημένα, και έτσι αρχικά ο εντοπισμός των hot Jupiters ήταν η πρώτη μας γνωριμία με τα άλλα συστήματα.

Τώρα που πλέον περάσαμε σε άλλο στάδιο, ήρθαν και και οι λεπτομερειες:
Ο Αστρονόμος Alan Boss, συγγραφέας του "The Crowded Universe", παρουσίασε πρόσφατα την άποψη ότι η Γη δεν είναι απλά συνηθισμένος τύπος πλανήτη, αλλά ότι υπάρχουν περίπου 10 στην 22 παρόμοιοι πλανήτες σε όλο το Σύμπαν. Κάτι που συμπεραίνει με αναγωγή στο πλήθος των γαλαξιών που υπάρχουν.

Και επειδή ξερόλας δεν είμαι, δεν μπαίνω στην διαδικασία να το αναλύσω παραπάνω.
Θα πω μόνο ότι με τις λίγες γνώσεις μου, κάτι τέτοιο μού φαίνεται πολύ απλουστευμένο - άλλωστε τα Μαθηματικά μοντέλα δεν περιγράφουν κατ'ανάγκην την πραγματικότητά (μας).

Αλλά το μπλογκ δεν ειναι φιλοσοφικό.
Όπως και αρκετά άλλα θέματα που δεν συμφωνώ ή δεν με ενδιαφέρουν τόσο, τα σημειώνω για λόγους ημερολογίου.
Όπως ειπε και ο ίδιος ο Boss, με την αποστολή Kepler σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα.


Και αυτό που ξέρουμε σίγουρα προς το παρόν είναι ότι πλέον το σκάφος έχει προσκολληθεί στον Delta II με την βοήθεια τού οποίου θα εκτοξευτεί.


Image credit: NASA
Το Kepler, κοντά στο Launch Pad 17-Β από όπου θα ξεκινήσει την 5η Μαρτίου.
Image credit: NASA
H εικόνα δείχνει την εγκατάσταση του DVD "names in Space", που περιέχει τα ονόματα όσων τα είχαν υποβάλλει μέσω τού σχετικού site, το Φθινόπωρο που μάς πέρασε.
Όπως ξέρετε παρόμοιες ενεργειες γίνονται πια με πολλές αποστολές, όπως πχ το Dawn, το SELENE κλπ. Σκοπός να γίνουν πιο γνωστές και στο "ευρύ κοινό".10 comments:

Anonymous said...

Στην περίπτωση που υπάρχουν κι άλλοι πλανήτες σαν την Γη (τόσοι όσοι λέει ο κος Boss, ή και λιγότεροι ξέρω 'γω), υπάρχει ποτέ περίπτωση να τους αντικρίσουμε, να έρθουμε σε επαφή με τα τυχόν πλάσματα που ζουν εκεί;;; Και δεν μιλάω για μας, για την γενιά μας, αλλά για την ανθρωπότητα γενικά. Όπως και να 'χει είναι λίγο εκνευριστικό να ξέρεις πως είναι εκεί έξω αλλά δεν πρόκειται να τους δεις ποτέ. :-)

varometro

Citronella said...

Σκέψου και την εκδοχή να είναι αισθητά πιο εκνευριστικό -ή και κάτι χειρότερο- να τους αντικρύσουμε:)

Σε μάς φαίνεται παράλογο και προσπαθούμε να το εξηγήσουμε με όρους όπως είναι ή δεν είναι τυχαίο και πόσό τυχαίο είναι,
και ακόμα χειρότερα να ψάχνουμε για βαθύτερα αίτια.
Η απλή αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να συλλάβουμε την έννοια του απείρου!
Αλλιώς θα είμασταν κι εμείς άπειροι, και τώρα ναι μπορώ να το κάνω ένα φιλοσοφημένο μπλογκ:Ρ

Αλλά θέλω να πω, σκέψου να ξέραμε ότι υπάρχει μόνο ένας ακόμα πλανήτης σαν την Γη και βρίσκεται στον πλησιέστερο γαλαξία μας - ή στον δικό μας. Δε θα ήταν και αυτό με κάποια έννοια ανατριχιαστικό?
Τα δυο αδερφάκια μέσα στο αχανές Σύμπαν:)

Anonymous said...

Τώρα που το λες όντως η εκδοχή το να είναι πιο εκνευριστικό να τους αντικρίσουμε ακούγεται αρκετά τρομακτική, αλλά υπάρχει έστω και σε άκρως θεωρητικό επίπεδο τρόπος να υπερπηδηθούν εμπόδια όπως οι αποστάσεις, η ταχύτητα του φωτός; Και για να στο πω πιο... επιστημονικά :-) κάνα warp 10, 11, 12 υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε, ή να φτιάξουμε κάνα stargate έστω;;;

varometro

Citronella said...

Λοιπόν εκεί στο Μέχικο εκτός από τελενοβέλας και λος μαριάτσι, έχουν και φυσικούς.
Ρίξε μια ματιά εδώ.

Πάντως προσωπική μου "αγαπημένη λύση", είναι οι wormholes - φυσικά υπάρχει πάντα η μικρή λεπτομέρεια του πώς και αν υπαρχουν.
Επιπλέον, αν δεχτούμε ότι υπάρχουν και εντοπίζονται, προφανώς πρέπει να βρεθεί εθελοντής ο οποίος θα εισέλθει κάπου όπου δεν ξέρει αν θα βγει - πού θα βγει - αν θα ξαναγυρίσει.
Δλδ άντε και βγήκε σε έναν γαλαξία πολύ πολύ πολύ μακρυά: πώς θα ξέρει πού βρίσκεται? πώς θα πάρει τηλέφωνο σπίτι? Θα πιάνει το GPS και το κινητό τόσο μακρυα?:)

Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους αναφέρω την τετριμμένη και "άχαρη" λύση της τηλε-μεταφοράς, όπου βέβαια ουσιαστικά μιλάμε για κάτι σαν αποστολή φαξ..
(νομίζω είχα κάνει ποστ κάποτε, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαλύπτω τέτοια θέματα για να αποφύγω τα ευτράπελα).
Πάντως αυτό που δίνεται σαν απάντηση δεν είναι το να σε στείλουν πχ με courier στον Άρη, αλλά να συνθέσουν εκεί τα μόριά σου και έτσι το τελικό (..)αποτελεσμα να έχει την μορφή σου αλλά επίσης να φέρει τις αναμνήσεις τις εμπειρίες τα συναισθήματα κλπ.
Δλδ κάτι σαν upload copy to Mars.
Εννοείται ότι ακούγεται πολύ πιο απλό από όσο είναι, καθώς προς το παρόν μιλάμε για πειράματα σε επίπεδο σωματιδίων.

Δλδ ναι, υπάρχει περίπτωση αν το δεις με το νόμο των πιθανοτήτων, και αν δεν θέτουμε χρονικό όριο (μετράμε μόλις 50 χρόνια βαριά βαριά, εξερεύνησης του Διαστήματος - ε, σε μερικούς αιώνες, όλο και κάτι θα μάς κάτσει;Ρ).

Το θέμα είναι: τι θα καταλάβουμε?
Κυρίως: τι θα καταλάβουν οι δύσμοιροι διαγαλαξιακοί μακρυνοί συγγενείς!!
(Όπως κατάλαβες από τα αγαπημένα μου θέματα έπιασες!:)

Anonymous said...

Α ναι, και μην ξεχνάμε την πιθανότητα να μπει καμιά μύγα μέσα στον τηλεμεταφορέα μαζί σου και μετά να έχεις άλλα προβλήματα! :-)

Πάντως εμένα πολύ μου άρεσε το concept της "Eπαφής" με την Jodie Foster που δεν περιμέναμε την stardate 1312.4 ξέρω 'γω, αλλά όλη την δουλειά την κάνανε οι εξωγήινοι και απλά στείλανε το manual για την κατασκευή του σχετικού μηχανήματος.

Τουλάχιστον την εύρεση υποτυπώδους έστω ζωής στο διάστημα (ένα βακτήριο, ένα μικροοργανισμό κάτι) πιστεύεις ότι έχουμε πιθανότητες να την προλάβουμε εμείς; (Μπορεί να ακούγομαι αγχωμένος αλλά δεν είμαι, πίστεψέ με :-))

varometro

Citronella said...

Ωχ καλά τώρα θα φάω κόλλημα, με τέτοια θέματα που ανοίξαμε!!
Με βάση κυρίως όσα έχω διαβάσει - εννοώ μια σούμα από γενικότερες εκτιμήσεις κλπ κατά καιρούς- νομίζω ότι η 50ετία είναι μια αρκετά συντηρητική αλλά και ρεαλιστική προσέγγιση, ενώ η 20ετία είναι αισιόδοξη μεν αλλά αρκετά ρεαλιστική. Και τείνω προς τα εκεί κι εγώ.

Σκέψου ότι όσον αφορά εξωπλανήτες, ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε στο στάδιο να εντοπίζουμε *αρκετούς* Earth like πλανήτες (και είναι φυσικά ο λόγος που περιμένουμε τόσα από το Kepler).
Είμαστε στους ~340, η πλειοψηφία Hot Jupiters κι αυτό γιατί εντοπίζονται έμμεσα, κατά την διέλευση απο το άστρο τους και την ανάλυση τού φάσματος τού φωτός.
Εκ των πραγμάτων δλδ μόνο άεριους γίγαντες μπορούσαμε να εντοπίσουμε ως τώρα.
Αντίθετα, υπάρχει η πεποίθηση ότι βραχώδεις πλανήτες σαν την Γη υπάρχουν (δεν ξέρω αν είναι τα νούμερα που λέει ο Boss!)


Αλλά και μέσα στο ίδιο μας το Ηλιακο Σύστημα, τι έχουμε εξερευνήσει ουσιαστικά?
Πχ είναι διαδεδομένη η θεωρία (ή αν θες η ιδέα) για ύπαρξη μορφής υποθαλάσσιας ζωής στην Ευρώπη, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν ωκεανοί.Γι αυτό και γίνεται τόση κουβέντα για το αν θα είναι ο επόμενος προορισμός μετά τον Κρόνο.

Στον Τιτάνα έχουμε βρει τις λιμνες οπου το μεθάνιο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το νερό - δεν είναι φοβερό? Το οποίο μάς θυμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει παντού την ίδια μορφή η ζωή, αλλά εκεί πια πάμε εντελώς στα τυφλά.

Ακόμα και για τον Άρη που υπάρχουν τόσα οχήματα, *τώρα* μιλάμε για υπαρξη νερού! Τόσο καιρό τόσες φωτογραφίες τόσα εργαστήρια κλπ, και μολις τώρα έχουμε πιο χειροπιαστά στοιχεία.

Θέλω να πω, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ζωή, ειδικά αν δεν μιλάμε για κάποιον προηγμένο πολιτισμό (που ίσως ευχόμαστε ή έυχονται να μην είχαμε αλληλοεντοπιστεί:Ρ).
Αλλά το κάθε επόμενο στάδιο στην έρευνα διαφέρει ουσιαστικά και ποιοτικά από το προηγούμενο.
Οπότε ναι, έχουμε λόγο να ελπίζουμε.

Γιατί κακά τα ψέμματα, όσο και να φοβόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν τέρατα εκεί έξω, είναι πολύ πιο παρήγορη η σκέψη ότι δεν είμαστε το μοναδικό δευτερεύον προϊόν ενός ανεξήγητου (για εμάς) κοσμικού πειράματος!

Jazzman said...

Woooaaaaaooooooo!!!
Πήρε φωτιά από σχόλια αυτή η ανάρτηση! Ούτε forum να ήτανε!

Πολύ ενδιαφέρον η ανταλαγή απόψεων που μόλις διάβασα.

Citronella, θα ήθελα να σε ρωτήσω τι πληροφορίες/γνώμη έχεις υπόψιν σου, σχετικά με τα παραπάνω που γράψατε και τα εξείς ονόματα που κατα καιρούς ακούγονται π.χ Άλφα Κεντάυρου, Σείριος, Αστερισμός Λαγού κλπ

Θα ήθελα επείσεις να μου πείς τη γνώμη έχεις για τον Γ.Γκιόλβα. Αν και ακούγονται πολλά καλά για αυτόν τον περίφημο επιστήμονα, έπεσα από τα σύννεφα όταν είδα να δίνει συνέντευξη στην Ανίτα Πάνια (δες εδώ http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html )

Περιμένω την γνώμη σου με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!!!

Citronella said...

Jazzman, είναι όπως λέγαμε πριν θέματα που από μόνα τους εξάπτουν την φαντασία! Επιπλέον μπαίνει στη μέση και η υπαρξιακή αγωνία που κάθε φυσιολογικός άνθρωπος έχει.
Έτσι, ήταν φυσικό να υπάρχουν και διαδίδονται με τον χρόνο παρόμοιοι μύθοι και δοξασιες, όπως αυτοί που αναφέρεις - κατά τρόπο ανάλογο, όπως πχ όλοι οι αρχαίοι λαοί θεοποιούσαν φυσικά φαινόμενα.

Το κακό είναι το ότι υπάρχει κόσμος που επιλέγει να πιστεύει σε δοξασίες και στην εποχή μας, ενώ υπάρχει πλέον η περίφημη πρόσβαση στην γνώση.
Αλλά εδώ βλέπεις μορφωμένους υποτίθεται ανθρώπους να μπλέκουν την Επιστήμη με τις καφετζούδες και να το θεωρούν και "κουλ".
(λέγε με ημιμάθεια..)

Οπότε μετά από όλα αυτά γιατί να μην πάει ο οποιοσδήποτε στην Πάνια? Στο κάτω κάτω η Πάνια είναι ειλικρινής, δεν παριστάνει την σοβαρή μόνο και μόνο επειδή φοράει ενά τάχα μου μπλαζέ υφάκι..
Αλλά σίγουρα πιστεύω πως κάποιος που ασχολείται πολύ και σοβαρά με την Επιστήμη, από ένα σημείο και μετά αρχίζει να έχει μια διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας, σκέψου εμείς πχ αν διαβάσουμε σερί 4-5 μέρες από αρκετές ώρες και λέμε "αμάν έπηξα".
Απλά είναι άλλη η οπτική γωνία πλέον.


*Και πάνω σε αυτό, ξεφυλλιζα χτες ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Γκετζ, του οποίου ο κεντρικός χαρακτήρας βασίζεται στον μεγάλο Cantor, ο οποίος ως γνωστόν ήταν μεγάλη μορφή στην Θεωρία Συνόλων.

Με το οποίο θέλω να καταλήξω στο ότι: στα Μαθηματικά ως γνωστόν, δεχόμαστε οτιδήποτε.
Αρκεί όμως να μπορεί να αποδειχτεί με μαθηματική τεκμηρίωση (και όχι με έκθεση ιδεών).
Τα υπόλοιπα απλά δεν έχουν θέση στο βασίλειο των Μαθηματικών, γι αυτό και ο Gauss τα ονόμασε "βασίλισσα των Επιστημών".

Δηλαδή αν βγω και πω ότι υπάρχουν μωβ εξωγήινες πασχαλίτσες στον Δία, αυτό δεν θα είναι μια "εξεζητημένη" πρόταση.
Θα είναι αληθής ή ψευδής.
Και όσο δεν είναι τίποτα από τα δυο, παραμένει προς επίλυση. Δεν έχει νόημα να ασχολούμαι λοιπόν με την ουσία μιας πρότασης που δεν
ξέρω ούτε αν ισχύει ή όχι!
Και έτσι προς το παρόν θα αρκεστούμε στις γνωστές μας κόκκινες πασχαλίτσες:)
Όλα τα υπόλοιπα είναι ωραία θέματα για ταινίες κλπ (που φυσικά και εγώ βλέπω φανατικά), αλλά σε σοβαρό επίπεδο απλά δεν έχουμε στοιχεία!

Jazzman said...

Ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σου και το χρόνο σου.

Το θέμα σίγουρα ξεπερνάει την επιστημονική μελέτη και την μαθηματική σκέψη και περνάει στην σφαίρα των ανεξήγητων.

Σίγουρα πλέον ξεφέυγουμε και από την θεματολογία αυτού του πολύ καλού μπλογκ, οπότε ας κρατήσουμε αυτά που μας έδωσε αυτή η επικοδομητική ανταλαγή απόψεων και ας σταματίσουμε εδώ...

Citronella said...

Να΄σαι καλά, ευχαριστώ για την συμμετοχή!

Το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει πάρα πολλή συζήτηση. Εδώ μπορούμε απλά να θίξουμε κάποια σημεία.
Αλλά για να πω την αλήθεια, και εκτός μπλογκ σπάνια θα ασχοληθώ ιδιαίτερα σε αυτό το επίπεδο.
Δλδ όντως απαντήσεις άμεσα δεν φαίνονται στον ορίζοντα, οπότε.. μάλλον θα προτιμήσω να ξαναδώ το Wall-E!

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.