Sunday, February 08, 2009

PHAs - updated

Potentially Hazardous Asteroids - προχθές τα λέγαμε πάλι, ηρθε η ώρα να συνεχίσουμε το θέμα.
Εκτός λοιπόν από το 2012, μάς προέκυψε και 2042. Τι αναμένεται τότε? Προσέγγιση ενός αστεροειδή της προαναφερθείσας κατηγορίας.

Τον αστεροειδή 2009 BD81 ανακάλυψε ο αστρονόμος Robert Ηolmes, σε συνεργασία με άλλους παρατητηρητές.
ο Ηolmes εργάζεται στο παρατηρητήριο τού Astronomical Research Institute, συλλέγοντας δεδομένα για το πρόγραμμα Near Earth Observation της NASA και το Killer Asteroid Project.

Έτσι, στις 31 Ιανουαρίου 2009 ανακάλυψε έναν αστεροειδή, ο οποίος για φέτος θα μάς πλησιάσει στις 27 Φεβρουαρίου, σε αρκετά μεγάλη απόσταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις και τα σχετικά μοντέλα, υπάρχει κάποια (απειροελάχιστη) πιθανότητα σύγκρουσης, μετά το 2042.

Ιmage Credits: NASA


Ο 2009 BD81 είναι της κατηγορίας Apollo και στο διάγραμμα βλέπετε την θέση του για τις 27 Φεβρουαρίου - απόσταση μεγάλης ασφαλείας.
Στην σελίδα του ari μπορείτε να δείτε την φωτογραφία με τον αστεροειδή, αλλά και ένα πολύ ωραίο animated διάγραμμα με την τροχιά του για τα επόμενα χρόνια.*Οι αστεροειδείς της κατηγορίας apollo έχουν τροχιές με μεγάλο ημιάξονα>1AU, και οι οποίες διασταυρώνοναι με αυτήν της Γης. Αυτό τους κάνει να είναι πιθανώς επικίνδυνοι για σύγκρουση.
Στατιστικά βέβαια η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή - πχ για ένα σώμα διαμέτρου >1χλμ, είναι 1 στα 100,000 χρόνια. Η οποία σύγκρουση ακόμα και αν συμβεί, δεν σημαίνει ότι η Γη θα γίνει σκόνη και θρύψαλα ούτε ότι θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής. Το μέγεθος των επιπτώσεων εξαρτάται προφανώς από το μέγεθος του αστεροειδή.

Έτσι, αν μιλάμε π.χ. για έναν αστεροειδή διαμέτρου 10χλμ τότε πράγματι μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών ειδών ζωής, ενώ η καταστροφή στην Tunguska προήλθε από σώμα διαμέτρου ~50 μόλις μέτρων.

Οι άλλες δυο κατηγορίες Near Earth Asteroids, είναι:
* οι Aten με ημιάξονα < 1AU
* οι Amors με ημιάξονα > 1ΑU -όπως δηλαδή οι Apollo- αλλά λίγο μεγαλύτερο περιήλιο (κοντινότερη απόσταση στον Ήλιο). Έχουν τροχιές εξωτερικές της γήινης, αλλά εσωτερικά της τροχιάς τού Άρη.

Στο πιο κάτω διάγραμμα φαίνεται με ποιόν τρόπο οι 3 ομάδες ΝΕΑ συναντούν την τροχιά της Γης. Φυσικά, συναντούν μόνο την τροχιά και όχι την ίδια την Γη.

Για να μιλήσουμε όμως για πιθανό κίνδυνο και να ανήκουν στους PHAs, τα κριτήρια είναι:

*Ελάχιστη απόσταση της τροχιάς τους από την γήινη d < 0.05AU [Minimum Orbit Intersection Distance -MOID]
*Απόλυτο μέγεθος H < 22.00, που αντιστοιχεί σε διάμετρο > 150 μέτρων, στην περίπτωσή μας.
Και αν φαίνεται αντίφαση, να θυμηθούμε ότι το μικρότερο μέγεθος αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη λαμπρότητα. Έτσι σώματα με μικρότερο Η είναι μεγαλύτερα.

Και αυτές είναι οι δυο βασικές συνθήκες για να αρχίσει να θεωρείται ένα σώμα επικίνδυνο για σύγκρουση.

Image Credits: ESA


Ο 2009 BD81 τώρα, έχει τροχιά η οποία εκτείνεται μέχρι τον Δία και την κύρια ζώνη αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.
Φαίνεται πως μια διέλευση από τον Δία και η βαρυτική επίδραση του αέριου γίγαντα ήταν αιτία να διαταραχθεί η τροχιά του, με αποτέλεσμα να βγεί από την κύρια ζώνη και να κατευθυνθεί προς τους εσωτερικούς πλανήτες.

Αν μετά από όλα αυτά θυμηθήκατε ταινίες τύπου Αρμαγεδών, σε παλιότερο ποστ πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης (εκτός Holywood:)


3 comments:

Anonymous said...

Επιτέλους έμαθα τι είναι οι αστεροειδείς τύπου Apollo, Aten και Amor. Keep up the good work.

Εδώ more info για τον 2009 BD81 http://neo.jpl.nasa.gov/risk/2009bd81.html

Citronella said...

Ευχαριστώ για το σχόλιο και το λινκ!

Με την ευκαιρία να ξανατονίσω ότι δεν υπάρχει με τίποτα κίνδυνος για φέτος, και ακόμα και για το 2046 η πιθανότητα είναι αυτό που λέμε απειροελάχιστη, εφόσον υπάρχει όμως κατατάσσεται αμέσως στους PHA's.

Anonymous said...

Ωχ κατάλαβα... προβλέπεται νέο σαβουροπακέτο από τον δικό σου περί 2042. Θα χει να γράφει για μια πενταετία! Εκεί που έλεγε ότι η ουράνια φρεγάτα έρχεται το 2012, το 2021, ξέρω 'γω, τώρα θα πει πως θα έχει μια μικρή καθυστέρηση. Διαστημόπλοια είναι αυτά εξάλλου χαλάνε...

varometro

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.