Sunday, March 01, 2009

Μάρτης

Κυριακή, ευκαιρία για ένα ποστ γενικά και αόριστα - έτσι, χωρίς πρόγραμμα, που έλεγε και η αξέχαστη Μαρία Ρεζάν.

Πρώτα από όλα let the music play λοιπόν, όπου για να πω την αλήθεια έχω ψιλοπαρατήσει το κάποτε αγαπημένο hobby τού να ψάχνω με τις ώρες.
Συνήθως το τελευταίο διάστημα λιώνω το OST τού Amelie, και από εκεί και πέρα ευτυχώς να είναι καλά οι φίλοι, που αναλαμβάνουν να μού δώσουν "έτοιμη τροφή":)
Έτσι, τελευταία κόλλησα με τους Your Hand In Mine - guess what: Έλληνες, από αυτούς που δεν θα ακούσετε και πολύ στο ράδιο.

Περνώντας τώρα στην υπόλοιπη πνευματική τροφή, κάτι στο οποίο πήξαμε στην υπερβολή, ήταν οι διάφοροι κώδικες Λεονάρντο αλλά και τα λεγόμενα "Μαθηματικά Μυθιστορήματα".
Υπάρχουν όμως φαεινές εξαιρέσεις όπως πχ ο Denis Guedj, ο οποίος άλλωστε είναι και Μαθηματικός. Χθες λοιπόν ξεφύλλιζα την Έπαυλη των ανδρών, με αναφορές στον Cantor - φαίνεται κάτι παραπάνω από ελκυστικό αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορώ να το διαβάσω. Αν όμως ψάχνατε για κάποιο καλό σχετικό βιβλίο, και κυρίως χωρίς ανακρίβειες ή φολκόρ, μού φαίνεται η καλύτερη επιλογή.

Όσο για μένα και την παρούσα φάση, προτιμώ τα comics (MyComics,  Foxtrot,  xkcd,  Garfield) και είδα ξανά το Wall-E.
Επίσης σκέφτομαι να πάρω καινούρια μηχανή, μια που η SONY μετά την τελευταία τούμπα δουλεύει μεν αλλά όχι με όλες τις αισθήσεις της.

Το οποίο μού θυμίζει ότι χθες το απόγευμα ένα από τα ομορφότερα θεάματα ήταν η Σελήνη με την Αφροδίτη. Μπορείτε να το δείτε και σήμερα κατά τις 18:30-19:00 αν κοιτάξετε προς τα δυτικά.
Τα υπόλοιπα που με απασχολούν είναι η Ανάλυση και η αποστολή τού Kepler.


Κατά τα άλλα, καλά Κούλουμα, με τις ευχές και της Lucy!


2 comments:

Optimus said...

Σημαίνει αυτό πως μετά τις 19:00 έχασα το φαινόμενο; Γιατί; Βγήκα έξω στις 19:10 οταν το διάβασα αυτό αλλά δεν υπήρχε Αφροδίτη πουθενά. Βέβαια έχω την εντύπωση πως είχε λίγο συνεφιά (το φεγγάρι φαινόταν, αλλά θολό μάλλον από τα σύννεφα, ήταν σκοτεινός ο ουρανός για να καταλάβω).

Προχθές οι γονείς μου είχαν παρατηρήσει έναν παράξενα φωτεινό άστρο. Στην αρχή αστειευόντουσαν για UFO (μου δείξαν και φωτογραφία παρέα με τη σελήνη) και άλλα τέτοια αλλά μετά αποφάσισαν πως μάλλον η Αφροδίτη θα είναι (και όντως ήταν ψάχνοντας το στο Stellarium). Δυστυχώς δεν πρόλαβα την επόμενη μέρα (χθες) να δω το φαινόμενο με τα ίδια μου τα μάτια.

Το ερώτημα μου είναι (γιατί τα περισσότερα sites δεν μου εξηγούνε, απλά λένε η σελήνη θα είναι σε σύζευξη με την αφροδίτη και θα είναι ωραίο θέαμα) πιο φαινόμενο έκανε τη σελήνη να είναι τόσο λαμπερή; Γενικότερα, την έβλεπα στον ουρανό αυτές τις μέρες και μου φαινόταν πολύ λαμπερή και αναρωτιόμουν γιατί δεν θυμάμαι να την έχω δει έτσι. Αν και δεν το είδα όπως το είδαν οι γονείς μου προχθες, τόσο μα τόσο παράξενο, και όπως φαινόταν στη φωτογραφία που με έδειξαν, δυστυχώς. Αυτό το φαινόμενο που δεν είδα πως εξηγείται;

Επίσης, στο Stellarium έβλεπα την απόσταση σε AU και φυσικά τη λαμπρότητα και προχωρόντας το χρόνο μπροστά (ή πίσω δεν θυμάμαι, τέλος πάντων προς την κατεύθυνση του χρόνου πόυ μας πλησιάζει) προσπάθησα να φτάσω στην ελάχιστη απόσταση. Και περίμενα η λαμπρότητα να γίνει μέγιστη. Αλλά από -4.04 πήγε στο 1.κάτι νομίζω. Και φαινόταν χαρακτηριστικά και στο πρόγραμμα πως μίκρυνε βέβαια. Πως γίνεται ενώ προχωράω το χρόνο ώστε ώστε να μας πλησιάζει, να συμβαίνει το ανάποδο, να μικραίνει η λαμπρότητα; Μήπως γνωρίζεις; Ή μήπως έχει bug το Stellarium (κάτι που δεν νομίζω); Ή μήπως κάτι δεν κατάλαβα; (Αυτό το νομίζω :)

υ.γ. Τελικά με παραξενεύει το πόσος κόσμος βλέπει π.χ. την αφροδίτη και νομίζει ότι κάτι παράξενο συμβαίνει, δεν είναι απλό άστρο, μάλλον είναι UFO :P

Citronella said...

Λοιπόν αυτό θέλω να το ψάξω, δεν έχω το Stellarium στο PC αυτή τη στιγμή.

Αν μιλάμε πάντως για φαινόμενο μέγεθος (δλδ σε σχέση με τον παρατηρητή στην Γη, λεπτομέρειες σε παλιότερο ποστ):
Η Αφροδίτη φτάνει από -3.8 ως -4.7
Και η Σελήνη από -2.5 ως -12.9 (με την Πανσέληνο κατά μέσο όρο να είναι στο -12.6).
Τώρα για απόλυτο μέγεθος ορίζεται μεν για πλανήτες του ηλιακου μας συστήματος (όχι όπως το αστρικό απόλυτο μέγεθος όμως), ωστόσο δεν πιστεύω ότι σε αυτό αναφέρεται το Stellarium.
Οπότε με τις τιμές κάτι δεν μού πάει καλά και μένα.


Τώρα για το τι επηρεάζει την φαινόμενη λαμπρότητα αλλά και μέγεθος της Σελήνης:

*Πρώτα από όλα το αν έχουμε Περίγειο, όπως πχ συνέβη με την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου αλλά και του Ιανουαρίου.

*Επίσης, το πόσο ψηλά ή χαμηλά φαίνεται στον ορίζοντα, με την χαμηλότερη θέση όταν δύει/ανατέλλει, κάτι το οποίο δημιουργεί το γνωστό Moon Illusion
θα με λινκαρω παλι:), εχω όμως παλιότερα σχετικά ποστ
http://spaceballz.blogspot.com/2007/06/moon-is-down.html

http://spaceballz.blogspot.com/2009/01/au-clair-de-la-lune.html


Κάτι όμως γενικό για τον χειμώνα είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή, τουλάχιστον όταν ο καιρός είναι καλός. Φαίνεται παράδοξο εκ πρώτης όψεως, αλλά είναι αυτό που ακόμα λέμε στην ύπαιθρο "απόψε έχει ξαστεριά".
Ακριβώς γιατί τα άστρα φαίνονται πιο καθαρά, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που μπορεί να υπάρχει αχλύς. Εννοείται ότι αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει και με το κλίμα της κάθε περιοχής.

Κάτι άλλο βέβαια που βοηθάει στην αντανάκλαση του φωτός είναι η ύπαρξη χιονιού/πάγου.


Πάντως είναι πράγματι εντυπωσιακό το θέαμα:
Ακόμα και αν είσαι συνηθισμένος και το ψάχνεις στον ουρανό ξέροντας ότι θα δεις την Αφροδίτη, είναι περίεργη η αίσθηση τού να βλέπεις κάτι τόσο λαμπρό και να ξέρεις ότι είναι τόσο μακρυά μας!

Με την ευκαιρία (εσύ βέβαια πιθανό να τα ξέρεις) η Αφορδίτη έχει και αυτή φάσεις οπως η Σελήνη, αλλά φαίνεται πιο λαμπρή όταν είναι στην φάση του μηνίσκου και όχι πλήρης.
Επιπλέον, το ότι είναι ο πιο λαμπρός από τους πλανήτες δεν έχει να κάνει μόνο με την κοντινή σε μας απόσταση αλλά και με την πυκνή νέφωση που την περιβάλλει και η οποία αντανακλά σε τόσο μεγάλο ποσοστό το ηλιακό φως.


Καλές μας παρατηρήσεις, για όλο τον υπόλοιπο μήνα η Αφροδίτη θα φαίνεται ακόμα αρκετά έντονα το απόγευμα.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.