Friday, March 06, 2009

Water of Life

Σε λίγες ώρες από τώρα (6 παρά λίγο ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση τού Kepler. Φαντάζομαι θα το δω μετά στα σχετικά βίντεο, πάντως live υπάρχει στο NASATV.
Και η σχετική φωτογραφία που δείχνει το πεδίο δράσης τού Kepler.


Image Credit: Jon Lomberg

Εντυπωσιακό, παρά το ότι εξακολουθεί να μένει σχεδόν αστεία μικρό τμήμα τού Σύμπαντος.

Με αισιόδοξη διάθεση ή όχι, το σίγουρο είναι ένα:
Είμαστε πια στην εποχή όπου το να αναφέρεσαι στην δυνατότητα ζωής ("κατοικισημότητα", σε κακοποιημένα ελληνικά) κάπου εκτός Γης, δεν σημαίνει ότι σε κοιτάνε σα να είσαι UFO. (Οκ, με εξαίρεση όσους έχουν ξεμείνει σε ανύπαρκτες κόντρες ανάμεσα σε Θετικές Επιστήμες και το μέγα το μυστήριο της ζωής)

Ψάχνοντας για δυνατότητα ζωής, ψάχνουμε πρώτα για νερό. Και πρώτος στόχος παραμένει πάντα ο κοντινός μας Άρης, τον οποίο ήδη γνωρίζουμε αρκετά. Η παρακάτω φωτογραφία προέρχεται από την HiRISE τού MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), για τον οποίο αυτές τις μέρες είχα σηκώσει τα σχετικά posts.


Image Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε όλοι τι θα χάναμε αν δεν είχε επανέλθει. Ευκαιρία επίσης να δούμε σε ποιο σημείο έχει φτάσει η ερευνα:
Ένα όχημα που βρίσκεται στον Άρη, το Opportunity, σε μια φωτογραφία από έναν δορυφόρο γύρω από τον Άρη, τον MRO.
Και σκεφτείτε ότι παρ'όλα αυτά, οι γνώσεις μας είναι ελάχιστες - κάτι φυσικό αν σκεφτεί κανείς πόσα θέματα ακόμα και σχετικά με την Γη μάς είναι ακόμα άγνωστα.
[Θυμάται κανείς την ιστορία με το τμήμα φλοιού που είχε εντοπιστεί να λείπει?]

Πίσω στον Άρη όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι το νερό, και το τρέχον hotspot είναι το Olympus Mons. Πιστεύεται λοιπόν ότι εκεί μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένες ποσότητες νερού, κάτω από το έδαφος.
(Η σχετική επιστημονική εργασία είναι δημοσιευμένη στο τεύχος Φεβρουαρίου τού Geology).
Είναι φυσικά μια μόνο από τις φορές που το θέμα νερό και ειδικά στο υπέδαφος μάς απασχολησε.


Image Credit: Rice University/NASA


Για νερό ωστόσο έχουμε διαβάσει πολλές φορές μιλώντας για τον Εγκέλαδο αλλά και την Ευρώπη που είναι ο επόμενος πολυαναμενόμενος προορισμος για αποστολή.

Ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό σώμα σε αναφορές στο νερό, είναι ο νάνος πλανήτης Ceres, ή Δήμητρα. Η Δήμητρα ήταν και ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε, το 1801 από τον Giuseppe Piazzi. Όταν το 2006 η IAU (International Astronomical Union) υποβάθμισε τον Πλούτωνα, παράλληλα αναβάθμισε την Δήμητρα.

Σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο λοιπόν, η Δήμητρα επανήλθε στο προσκήνιο, από τον Joop Houtkooper, ερευνητή τού Παν/μίου του Giessen.
Ο Houtkooper πιστευει ότι αν όντως υπάρχει το νερό στον νάνο πλανήτη, τότε είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί εκεί μορφές υποθαλάσσιας ζωής.
Ακόμα περισσότερο, καθώς πρόκειται για έναν πραγματικά νάνο πλανήτη (πολύ μικρότερο από την Σελήνη), τμήματά του θα ήταν εύκολο να αποκολληθούν μετά από σύγκρουση με αστεροειδή και να ταξιδέψουν ως την Γη, μεταφέροντας πιθανόν μαζί τους και την όποια ζωή.
Η γνωστή δηλαδή θεωρία των αστεροειδών ως snowballs (dirtyballs, κατά άλλους), η οποία ακόμα παραμένει θεωρία.

Τώρα, επειδή είναι Παρασκευή, δε νομίζω να συμπληρώσω σήμερα το ποστ με λινκς κλπ - πάντως ένα google search με τα σχετικά ονόματα θα δώσει πολλά αποτελέσματα.
Ειδικά όμως για την Δήμητρα, προς το παρόν έχουμε την γνωστή θολή εικόνα τού Hubble.

Image: Wikimedia Commons

Το 2015 ευελπιστούμε να έχουμε περισσότερα, από το Dawn. To οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε μια κοντινή διέλευση από τον Άρη, και δέχτηκε την βαρυτική του επίδραση για να διορθώσει την πορεία του.


Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά είναι ελάχιστα από όσα συμβαίνουν στην δική μας μικρή γωνιά τού Σύμπαντος.


No comments:

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.