Wednesday, July 08, 2009

H έκλειψη θα αργήσει έναν μήνα

*Image Credits: ESO


Επιτέλους μέχρι και το μπλογκ μπήκε σε ρυθμούς καλοκαιρινούς, οπότε τα σπουδαιότερα θέματα συνοπτικά - για τα ημερολογιακού τύπου θα ανασύρω φυσικά από τα έτοιμα.


Πρώτα από όλα η χθεσινή Πανσέληνος. Σημειώθηκε λοιπόν και μια σεληνιακή έκλειψη, η οποία όμως δεν είχε κανένα πρακτικό ενδιαφέρον για παρατήρηση (δεν ήταν ορατή).
//*Προφανώς για ενδιαφέροντα άλλου είδους, όπως σεληνιασμοί κλπ θα ασχοληθούν οι καφετζούδες - γιατί ναι, στην εποχή μας ο σκοταδισμός ζει και θεωρείται και τρέντυ.
Εν πάσει περιπτώσει, με προβληματίζει δεόντως αλλά έχω αρκετά άλλα θέματα και έτσι αναγκαστικά η ανάλυση μένει για άλλη φορά.


Η σεληνιακή έκλειψη που μάς αφορά περισσότερο θα σημειωθεί τον επόμενο μήνα (6 Αυγούστου) και θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.
Επίσης έχουμε και μια ηλιακή έκλειψη αλλά όχι για εμάς (για τα θέματα αυτά θα σηκώσω ξεχωριστά posts αναλυτικά).

Ορατός είναι στο μεταξύ ο Δίας αργά το σούρουπο, αλλά και ο Aldebaran κοντά στην Αφροδίτη το χάραμα. Αναλυτικά όλα, είναι πια γνωστό: στο Heavens Above, το διαφημίζω όμως συνέχεια γιατί είναι από τα αγαπημένα μου.
Με την ευκαιρία, μια αναφορά και στο καταπληκτικό Stellarium, που υπάρχει και στα ελληνικά και ναι ειναι free & open source.


Πάντα στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, οι Περσείδες κλασσικά θα μας συναντήσουν στις 12 Αυγούστου.
Ο Άρης αντίθετα δεν θα παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό - αν θέλετε το πιστεύετε, έχω καθημερινά hits μέσω αναζήτησης τού Google, για τον γνωστό πλέον urban legend.
Τόσα χρόνια μετά, ο μύθος είναι ζωντανός.

Τώρα, στο μεταξύ πάνω στον πλανήτη Άρη, εξακολουθεί να είναι καθηλωμένο το Spirit και πίσω στην Γη και στα εργαστήρια οι δοκιμές συνεχίζονται ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια αποκόλλησης.
Για όσους το έχασαν, όλο το χρονικό τού Free Spirit κλικάροντας στο σχετικό label.

Κάτι που επίσης θα ακούσατε είναι ότι το Kepler και έφτασε σε τροχιά στο L2 αλλά και πλέον είναι το ψυχρότερο αντικείμενο που γνωρίζουμε να περιφέρεται εκεί έξω:
με την θερμοκρασία των οργάνων του να έχει φτάσει κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273.05°C).
Kάτι απαραίτητο για να μελετήσει το CMB (Cosmic Microwave Background), το πρώτο φως που απελευθέρωσε το Σύμπαν όταν ήταν ηλικίας μόλις 380,000 ετών.

Όσο για την φωτογραφιά, πρόκειται για το γνωστο μας Nεφέλωμα τού Ωμέγα ή τού Κύκνου (Μ17), στον αστερισμό του Τοξότη και σε απόσταση 5,500 ετών φωτός από εμάς.
Οι σχηματισμοί οφείλονται στο έντονο φως και τους ισχυρούς ανέμους νεαρών άστρων, τα οποία σχηματίστηκαν σε μια περιοχή σκόνης και αερίων με πλάτος περίπου 15 έτη φωτός. Είναι αξιοσημείωτο το σχεδόν ορθογώνιο τμήμα, που καλύπτει το φως στην άκρη της φωτογραφίας.

Με γυμνό μάτι ή με τηλεσκόπιο ή στον Η/Υ εν ανάγκη, καλές παρατηρήσεις λοιπόν.
Άλλη μια από τις δωρεάν απολαύσεις του καλοκαιριού!


No comments:

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.