Friday, July 24, 2009

SimplyMepis 8.0

Σήμερα ξεκινάει στην Ισπανία το DebConf 9.0 (Debian Conference), και έτσι μού φάνηκε η καλύτερη ευκαιρία για να σηκώσω αυτό το post.
Μετά από καιρό λοιπόν, ξανά με SimplyMepis.
Όπως θυμάστε, το τελευταίο μου "παρε-δωσε" ήταν 3 χρόνια πριν με το SimplyMepis 6.0, που για πρώτη φορά αντί να πατάει απευθείας στο Debian πατούσε στο Ubuntu.


Αν κανείς τώρα εδώ πει "ε μικρό το κακό", περιορίζομαι να πω ότι όχι, για πολλούς λόγους δεν ήταν τόσο μικρό το κακό. Επειδή όμως τα είχα καλύψει τότε, δεν τα επαναλαμβάνω.

Αυτό που λέω είναι ότι ακούγοντας ίσως και τις φωνές της κοινότητας τού MEPIS, ο Warren Woodford, η ψυχή δηλαδή τού MEPIS ανακοίνωσε φέτος για χαρά όλων μας την κυκλοφορία του πάνω στο Debian (MEPIS Linux kernel 2.6.27.18). Καθώς μάλιστα το Lenny Debian άργησε σχετικά, υπήρξαν και οι σχετικές καθυστερήσεις για το MEPIS.
Τέλος καλό όλα καλά και από τον Φεβρουάριο ήδη υπήρχε διαθέσιμο το LiveCD τού αγαπημένου OS.

LiveCD σημαίνει φυσικά ότι έχει κανείς όλον τον χρόνο να τεστάρει και εξοικειωθεί με το νέο λειτουργικό, πριν περάσει στην εγκατάσταση.
Είχα έναν ενδοιασμό για το dual boot, αλλά εννοείται ότι με τέτοιο ενθουσιασμό, αρκούσε να τρέξω το LiveCD για να πάρω την μεγάλη απόφαση - όπου η μεγάλη απόφαση ήταν κυρίως το full backup, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι ποτέ ευκολότερη και γρηγορότερη εγκατάσταση, λειτουργικού γενικώς, και MEPIS ειδικώς.
*Εντελώς πληροφοριακά, το πέρασα στο laptop, με Intel Core2 Τ5300@1.73GHz, 1GB RAM.

Με το κλικ στο σχετικό εικονίδιο εγκατάστασης, έχεις την επιλογή να επιλέξεις κάποιο ήδη υπάρχον partition ή να τρέξεις το GParted με το οποίο μπορείς να τροποποιήσεις τα partitions.Εγώ πάντως επέλεξα τον δρόμο της ασφάλειας, και με το GParted φορμάρισα ένα από τα partitions που είχα, μετατρέποντας το σε ext3.
Στο επομενο βήμα επέλεξα να εγκαταστήσει το GRUB στον MBR - αυτό αργότερα με επανεκτέλεση μπορεί να μετατραπεί και να φορτώνει από δισκέτα.
[Το οποίο είχα επιλέξει παλιότερα]

Τώρα, από εκεί και πέρα 1+1 κάνουν δύο [όχι πάντα,όπως ξέρουμε καλά στα Μαθηματικά, αλλά στην περίπτωσή μας πραγματικά είναι όλα τόσο απλά όσο φαίνονται].
Όλα πηγαίνουν μόνα τους, και κυρίως γρήγορα και χωρίς κολληματάκια.

Θέλω να τονίσω δυο μικρές διαφορές με άλλα γνωστά λειτουργικά, κυρίως το Ubuntu.

1) KDE 3.5. Μπορείτε να πάτε στο 4 αλλά δεν συνίσταται για λόγους συμβατότητας. Και επειδή το SimplyMepis είναι μια γενικότερη επιλογή, προτιμώ να εμπιστευτώ τον Warren Woodford και να περιμένω αν και πότε ανακοινώσει ο ίδιος σχετικό update.
[Πολύ σωστά, είναι από τις λίγες προσωπικότητες που θα έλεγα άνετα γκουρου αλλά δεν μου αρέσουν τέτοια πομπώδη, οπότε περιορίζομαι στο ότι τον θαυμάζω αφάνταστα!].

2) Root. Ξέρουμε ότι ακόμα και αν οι μόνοι χρήστες είμαστε εμείς, δεν είναι ό,τι πιο έξυπνο να μπαίνουμε ως root. Η διαφορά είναι ότι το SimplyMepis σού δίνει την δυνατότητα να το κάνεις, και όχι μόνο κάτω από su.
Ποια η διαφορά? Και εδώ ίσως είναι θέμα γενικότερης θεώρησης (και με ξέρετε πια: σέβομαι πολύ τις επιλογές του καθενός ώστε να μπω στην διαδικασία να πείσω για κάτι τέτοιο). Πάντως εκτός από "ιδεολογικό" έχει και τις πρακτικές προεκτάσεις του, σαφέστατα.

Τώρα σε θέματα hardware, drivers, settings κλπ δεν έχω να πω τίποτα - κοινώς όλα άψογα.
Βέβαια τώρα πια δεν κάνω και κάτι πολύ σοβαρό στο πισι.
Πάντως μουσική, σερφάρισμα, επεξεργασία εικόνας [στοιχειώδης] όλα με την μία. 1-2 παιχνίδια που παίζω (κάτι match3/hidden objects puzzles) τρέχουν μια χαρά με το WINE, οπότε είμαι καλυμμένη.

Το κακό βέβαια είναι ότι δεν βρήκα Chrome. Μικρή παρηγοριά είναι ότι ο Firefox Minefield 3.6a1pre υπάρχει και για Linux.
Μεγαλύτερη παρηγοριά, ότι όταν ανοίγω το PC βλέπω την παρακάτω εικόνα [το μπλε δίπλα στο εικονίδιο της γλώσσας είναι το KAquarium].*Download SimplyMepis 8.0 here
(ISO, χρειάζεται burn σε CD - εγώ χρησιμοποίησα το free ImgBurn).


No comments:

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.