Saturday, December 29, 2012

Here comes the Sun (αλλά δεν πέφτει στα κεφάλια μας).

Image: SOHOΦαίνεται πως, εν έτει 2013, η γνώση εξακολουθεί να παραμένει δύσπεπτη. Αντίθετα, όλο και πιο αβασάνιστα δείχνει να προτιμάται η κάθε είδους  παραφιλολογία - συνοδευόμενη δε από οπτικά εφφέ και ατάκτως ερριμμένες εικόνες από ταινίες του Χόλυγουντ,  καταλήγουμε να μιλάμε για προφητείες και άλλα φαιδρά.
Ίσως η όλο και αυξανόμενη δυσκολία της καθημερινότητας ευνοεί την αναζήτηση διεξόδου στο παραμύθι(ασμα) - ποιος ξέρει, άλλωστε το μπλογκ μου ευτυχώς απέχει πολύ από αναλύσεις επιπέδου  sidewalk social scientist.

Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με μια φράση είναι: κρατάτε μικρά καλάθια. Και πριν τα κρατήσετε, μια σύντομη αναζήτηση βοηθάει.

Το σενάριο, εν ολίγοις:
Το 2013, με την κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας, θα έχουμε μια σούπερ ουάου über killer ηλιακή καταιγίδα, που θα πέσει στα κεφάλια μας - έτσι, να μάθουν τα αλαφρόμυαλα να χαίρονται που την γλύτωσαν από τον αδέσποτο αστεροειδή.

Μάλιστα, για να προσδώσουν αληθοφάνεια και επιστημονική χροιά, ανατρέχουν στο ιστορικό (γιατί ως γνωστόν πάντα μπορείς να βρεις 1-2 περιπτώσεις και δημοσιέυσεις για να στηρίξεις την θεωρία σου).
Εδώ βέβαια αναφέρονται όχι απλώς σε μοντέλα, αλλά σε περιστατικα΄και συγκεκριμένα στην μεγάλη ηλιακή καταιγίδα του 1859 (Carrington Event) - που προκάλεσε όντως φοβερές βλάβες στο σύστημα τηλεγράφων (The Telegraph Road;).
Ήταν τέτοια η ένταση που είχαν φτάσει να παρατηρούνται πολικά φώτα (auroras) μέχρι την Καραϊβική.

Η αλήθεια; Είναι το προαιώνιο ερώτημα της Ανθρωπότητας, στην περίπτωση μας όμως η αλήθεια ειναι ότι ο Ηλιακός Κύκλος (24ος) που διανύουμε, προβλέπεται να κορυφωθεί τον Μάιο του 2013. Ο συγκεκριμένος κύκλος δε, αναμένεται να δώσει ένα μέγιστο 90 ηλιακών κηλίδων - που είναι ο χαμηλότερος αριθμός για τα τελευταία 100 χρόνια.
*Ο αριθμός αυτός δίνεται από το ΝΟΑΑ, και είναι φανερό ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά νούμερα ανάλογα με τις προσεγγίσεις (η NASA π.χ. δίνει άλλα νούμερα, εξηγώντας το γιατί).

Επίσης, ας θυμηθούμε ότι λίγα χρόνια πριν, με την έλλειψη κηλίδων, είχαμε πάλι κύμα "καταστροφο"λογίας που μιλούσε ούτε λίγο ούτε πολύ για νέο Ice Age (το οποίο τελικά βγήκε τον Ιούλιο του 12 στις αίθουσες των σινεμά:)

Με λίγα λόγια: ο Κύκλος θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ήπιος. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την ύπαρξη μεμονωμένων περιστατικών, με ηλιακές εκλάμψεις υψηλής ενέργειας.
Ο ίδιος ο Κύκλος δε που έδωσε την καταιγίδα του 1859, ήταν επίσης μάλλον εξίσου ήπιος.


Τι θα μπορούσε να συμβεί με μια εξίσου μεγάλη καταιγίδα;
Τα γνωστά σε όλους μας "προβλήματα στους δορυφόρους και τις επικοινωνίες", όπου βέβαια σε μια εποχή που εξαρτόμαστε τόσο πολύ από ένα τέτοιο πλέγμα προφανώς οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα θα είναι πολύ περισσότερες και έντονες.

Με απλά λόγια: δεν θα πέσουν φωτιές από τον ουρανό στα κεφάλια μας, αλλά τα πολύτιμα δεδομένα μας που βρίσκονται σε clouds μάλλον είναι εκτεθειμένα.
Οι πτήσεις, οι τηλεπικοινωνίες και όλα τα σχετικά επίσης θα έχουν προφανώς πρόβλημα.
Οι αστροναύτες του ISS, που δεν έχουν και την προσταστία της ατμόσφαιρας της Γης, θα χρειαστούν κάποια επιπλέον προστασία, όπως έχει ξανασυμβεί άλλωστε.

Όμως, για να προλάβουμε την επική μουσική που κάνει είσοδο σε τέτοιες σκηνές: όλα αυτά δεν θα πεσουν ουρανοκατέβατα.
Υπάρχουν δορυφόροι και ένα πλήθος συστημάτων και επιστημόνων που παρακολουθεί την δραστηριότητα του Ήλιου. Γι αυτό άλλωστε έχουμε φτάσει να μιλάμε και για πρόγνωση του διαστημικού καιρού.
Η σημερινή ας πούμε κατάσταση (όπως την κατέγραψε το SOHO) φαίνεται στην όμορφη εικόνα που απολαμβάνετε (γιατί εδώ κάνουμε και Τέχνη;).
Ενώ στο πιο κάτω διάγραμμα φαίνεται η αναμενόμενη δραστηριότητα για τις επόμενες ώρες.

Image: NOAA

Υπάρχει λοιπόν πάντα στατιστικά η πιθανότητα να καταγραφεί μια μεγάλης κλάσης ηλιακή έκλαμψη - θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θέμα χρόνου.
Μόλις στις 16 Νοεμβρίου καταγράφηκε μια έκλαμψη, ωστόσο δεν είχε κατεύθυνση προς την Γη και έτσι δεν είχαμε γεωμαγνητική καταιγίδα.
Όπότε όμως και να συμβεί κάτι τέτοιο, έχουμε πλέον τα κατάλληλα μέσα ώστε να είμαστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι, ικανό διάστημα πριν φανούν οι συνέπειες.


Let The Sunshine In, λοιπόν!
No comments:

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.